Eris varyantını yabana atmayın: En az üç doz aşı olunmalı! Uzman isim uyardı, mevcut aşıların koruyuculuğu halen var

Eris varyantını yabana atmayın: En az üç doz aşı olunmalı! Uzman isim uyardı, mevcut aşıların koruyuculuğu halen var

Yeniden ayyuka çıkan koronavirüs hastalığında bu kez Eris varyantı endişesi yaşanıyor. ABD ve Avrupa ülkelerinde çok hızlı bir şekilde yayılmasıyla dikkat çeken Eris varyantı, eskisi kadar öldürücü olmasa da 65 yaş ve üzeri vatandaşların tedbirli olmaları isteniyor. Prof. Dr. Pınar Okyay, Eris varyantına karşı yeni aşılar çıkmamış olsa da mevcut aşıların hâlâ koruyucu olduğunu ve en az üç doz yapılması gerektiğini söyledi. İşte detaylar...

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu'nun hazırladığı 'Pandemide Merak Ettiklerimiz' programlarının 41. bölümüne, TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Pınar Okyay konuk oldu.

Pandemiye neden olan virüsün değişken yapısı nedeniyle varyantlarla varlığını sürdürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Pınar Okyay, gündemdeki Eris varyantının ülkemizde bir süredir var olduğunu tahmin ettiklerini fakat Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın son açıklamasıyla bu bilginin resmiyete döküldüğünü belirtti.

HASTALIK HAFİF SEYREDİYOR

"Eris varyantı çok bulaşıcı, hızla yayılıyor. İnsanlar Kovid-19 hastalığındaki belirtileri aynı biçimde geçiriyorlar. Ama ilk veriler, kırılgan gruplar dışında insanların birçoğunda hastalığın daha hafif seyrettiğini gösteriyor" diyen Prof. Dr. Pınar Okyay, ilk etapta kırılgan gruplar için yapılacaklar olduğunu ifade etti.

Virüse karşı en etkili mücadele aracı olarak aşıyı işaret eden Prof. Dr. Pınar Okyay, dünya genelinde etkili ve güvenli aşıların yaklaşık 14 milyar doz uygulandığını ve bu sayede 10 milyonlarca insanın hayatının kurtulduğunu anımsattı.

EN AZ ÜÇ DOZ AŞI OLUNMALI

Yeni varyantlara karşı koruyuculuk sağlayan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilen ve birçok ülkede uygulamaya başlanan yeni Kovid-19 aşısı olduğunu aktaran Prof. Dr. Pınar Okyay, "Bu aşı henüz bizde yok. Hızla temin edilmesini ve risk grubu yaklaşımıyla aşılamaya başlanmasını temenni ediyoruz" diye ekledi.

Prof. Dr. Pınar Okyay, yeni aşının temin edilememesi durumunda, her ne kadar etkisi yeni varyantlar ile biraz düşse de koruyuculuğu halen süren mevcut aşıların üç dozunun tamamlanması gerektiğini de vurguladı.

KORONAVİRÜS ERİS SALGININDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Halk sağlığının korunması için aşı dışında alınması gereken önlemler olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Pınar Okyay bu önerileri şöyle sıraladı:

"El yıkama alışkanlığının korunması, kamusal alanların temizliğinin sağlanması, kapalı ve kalabalık alanlarda maske kullanılması, havalandırma tedbirlerinin alınması, sağlık otoritesinin risk gruplarına kit dağıtımı ve atık sulardan takip gibi yeni varyantları izleme sorumluluğunu yerine getirmesi, doğru bilgilerin şeffaf bir biçimde halk ile paylaşılması."

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN