Müzakere etmek ne anlama gelir?

Müzakere etmek ne anlama gelir?

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş haberleriyle birtakım sözcüklerin anlamları araştırıldı. 'Müzakere' de anlamı merak edilen sözcüklerden biri oldu. Müzakere ne demek, müzakere etmenin anlamı nedir? İşte, ülkeler arası müzakere etmenin anlamı...

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna'nın müzakere teklifini reddettiklerini duyurdu. Bunun üzerine müzakerenin sözlük anlamı merak edildi. Müzakere sözcüğü, dilimize Arapça'dan geçmiştir. İşteşlik bildiren müzakere sözcüğü, taraflar arasında gerçekleşen uzlaşmayı ifade eder.

MÜZAKERENİN SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?

Kelime anlamlarının araştırılmasında en güvenilir kaynak, Türk Dil Kurumu Sözlüğü'dür. TDK'ye göre müzakerenin anlamı şöyle:

Bir konuyla ilgili fikir alışverişinde bulunma, oylaşma.

Ayrıca müzakere, sözlü sınav ve etüt anlamları da taşımaktadır.

MÜZAKERE ETMEK NE DEMEK?

Müzakere etmek, aslında müzakere ile aynı anlamı taşır, yalnızca fiil olarak tamamlamaktadır. Müzakere etmek; birtakım konular hakkında ikna edici fikir alışverişi, oylaşmadır.

Müzakere, bütün alternatif uyuşmazlık çözümü yollarının temelini oluşturur.

Müzakerelere katılan hakem, arabulucu ya da tarafsız ön değerlendirmeci çözüm yolunun niteliğini belirler.

Müzakere edebilmek için en az iki taraf gerekir.

Müzakerenin tarafları gerçek ve tüzel kişiler, gruplar, devletler olabilir.

Müzakerenin esaslı unsurları ise diğer tarafı etkilemek ve ikna etmektir. Bunun için bilinçli ya da bilinçsiz duygusal veya hesaplanmış birçok iletişim yöntemi kullanılır.

Tarafların birbirlerini etkileyen menfaatleri ve ihtiyaçları vardır. Tarafların menfaat ve ihtiyaçlarının kesişmesinin oluşturduğu sorunları çözüme kavuşturmak için müzakere etmeye ihtiyaçları vardır.

Müzakere karşılıklı etkileşim ve bilgi alışverişi nedeniyle, dinamik bir süreçtir. Müzakere tarafları, ikna çabalarının sonunda kendi isteklerine en yakın uzlaşmaya varmayı amaçlarlar.

Müzakere, tarafların gönüllü olarak katıldığı bir süreçtir ve başarılı olması için gerçek bir çaba gerektirir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN