Marmara'da korkutan görüntü: Sarayburnu’ndan Bakırköy’e kadar uzanıyor

Marmara'da korkutan görüntü: Sarayburnu’ndan Bakırköy’e kadar uzanıyor

Marmara Denizi'nde son zamanlarda denizanası istilası yaşanıyor. İstanbul açıklarında havadan çekilen görüntüler, kilometrelerce uzunluktaki denizanası popülasyonunu gözler önüne serdi. Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, “Marmara Denizi uzun yıllardır kirletilmiş bir denizdir. Denizanalarının artışına etken olarak birinci sebep kirliliktir.” dedi. Ayrıca uzmanlar denizanası popülasyonunun artmasının müsilajı tetikleyeceğini ifade etti.

Marmara Denizi'nde denizanası popülasyonunda gözle görülür bir artış yaşanıyor. Sarayburnu açıklarından Bakırköy açıklarına kadar uzanan kilometrelerce uzunluktaki denizanası kolonileri, Marmara Denizi'nin karşı karşıya olduğu tehdidin açık bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, Marmara Denizi'nin uzun yıllardır kirliliğe maruz kaldığını ve denizanası artışının en büyük etkeninin kirlilik olduğunu vurguladı.

"KÜRESEL ISINMAYA BAĞLI OLARAK İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ..."

Denizanalarıyla beslenen canlıların endüstriyel balıkçılıkla avlanmasının da bu artışta bir gerekçe olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Okyar, “Küresel ısınmaya bağlı olarak iklim değişikliği, daha tropik bölgelerde yaşayan türlerin akıntılarla Marmara Denizi’ne gelmesine imkan sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Okyar, “İleri biyolojik arıtma olmayınca suyun kalitesini ve ekosistemin dengesini bozacak unsurları suya vermiş oluyorsunuz. Bu da denizanaları popülasyonu için bir fırsattır. Kıyı tahribatının durdurulması gerekiyor. Park yol yapmak adına kıyı ekosisteminin tahrip edilerek doldurulması, denizanalarının larvalarının üremesi için alan oluşturuyor.” diye konuştu.

MÜSİLAJ YENİDEN GELEBİLİR

Marmara Denizi’nde 2021 yılında yaşanan müsilaj nedeniyle ekolojik bir felaket yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Okyar, “Her an yeniden yaşayabiliriz çünkü müsilajı oluşturan organizmalar Marmara Denizi'nde mevcut. Uygun şartlar meydana geldiğinde musilaj tekrara görülebilir. Biz bakanlığımız ile olan ortak çalışmamız ile denizanalarının musilajı tetikleyip tetiklemediğine baktık. Denizanaları müsilajın oluşmasında katalizör rolü var. Denizanalarının toplu ölümleri ile birlikte müsilajı destekleyecek şartlar meydana geliyor. Hemen dibimizde lağım çukuru gibi bir ortam olabilir. Marmara Denizi için hiçbir zaman umutsuz değilim çünkü kendini yenileyebilen bir deniz.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN