Bölgede inceleme yapan çevreciler gördüklerine inanamadı: Fatsa'daki altın madeninde skandal

Erzincan İliç'te yaşanan siyanürlü heyelan faciasının ardından Ordu'nun Fatsa ilçesindeki siyanürlü altın madeninin kapatılması için verilen karar, tam bir skandala dönüştü. Ordu Valiliği'nin madenin faaliyetlerini durdurduğunu açıklamasına rağmen, yerel çevre örgütleri ve aktivistler madenin hala çalıştığını ve bölgeyi tehdit ettiğini öne sürüyor.

Erzincan İliç'te yaşanan ve büyük bir yıkıma neden olan maden faciasının ardından, Ordu'nun Fatsa ilçesindeki siyanürlü altın madenine yönelik alınan kapatma kararı, çevre savunucularının tepkisini çekmeye devam ediyor. Ordu Valiliği, Ordu İdare Mahkemesi'nin madeni durdurma kararını uygulama kararı aldığını duyurmuş olsa da, yerel çevre örgütleri ve aktivistler, madenin faaliyetlerinin sürdüğünü belirtiyor.

BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI

Ordu Çevre Derneği ve diğer çevre aktivistleri, maden sahasında yaptıkları incelemelerde, mahkeme ve valilik kararına rağmen işletmenin çalışmaya devam ettiğini tespit etti. Bu durum, bölge halkı ve çevre savunucuları arasında büyük bir hayal kırıklığı ve endişe yaratıyor.

ssdsdsd.jpg

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, madenin "ikinci bir emre kadar" kapatılmasının önemli bir adım olduğunu belirtse de, bu kararın yeterli olmadığını vurguluyor. Gönül'e göre, şirketin yeniden başvuruda bulunarak faaliyetlerine devam edebilme ihtimali, kapatma kararının kesinlikten uzak olduğunu gösteriyor.

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Atar ve Derelerin Kardeşliği Platformu Fatsa Temsilcisi Osman Güvenalp gibi bölge temsilcileri de, madenin faaliyetlerinin hala sürdüğünü ve bu durumun hem çevre hem de insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturduğunu dile getiriyor.

2013 yılında 1100 dönümü kestane ormanı, 720 dönümü fındık bahçesi maden için yok edilmişti.

MAHKEME KARARI İKİ AY SONRA UYGULANMIŞTI

Erzincan-İliç'teki altın madeninde yaşanan ve büyük bir toprak kaymasına yol açan facianın yankıları sürerken, Ordu Valiliği Fatsa'daki altın madeninin faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı. Valilik bu kararı, Ordu İdare Mahkemesi'nin 25 Aralık 2023 tarihli ruhsat iptali kararına istinaden aldığını duyurmuştu. Mahkeme kararının üzerinden yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen madenin faaliyetinin yeni durdurulması dikkat çekmişti. İliç'teki facia olmasaydı maden hakkındaki durdurma uygulanmayacaktı yorumları yapılmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN