Görüşler

Üretken bir deha: Picasso

Üretken bir deha: Picasso

İletişim Uzmanı Mehmet Utku Şentürk, 20’nci yüzyıl sanatını şekillendiren isimlerden biri olan Picasso’nun tuvaline yansıyan dehanın izini sürüyor.

Pablo Picasso, 20. yüzyıl sanatı üzerinde önemli bir etkiye sahip olan, dünyada geçirdiği 92 yılı aşkın süre boyunca deneyler ve yenilikler yapan yenilikçi bir sanatçıydı. Sadece usta bir ressam değil, aynı zamanda bir heykeltıraş, baskı sanatçısı, seramik sanatçısı, gravür sanatçısı ve yazardı. Eserleri, çocukluğunun natüralizminden Kübizm, Sürrealizm ve ötesine doğru olgunlaşarak on yıllar boyunca modern ve çağdaş sanatın yönünü şekillendirdi. Picasso iki dünya savaşı yaşadı, dört çocuk sahibi oldu, filmlerde rol aldı ve şiir yazdı. 1973 yılında hayatını kaybetti.

Yetişkinlik yıllarının çoğunu Fransa’da geçirmiş olsa da Picasso doğuştan İspanyol’du. İspanya’nın Endülüs bölgesindeki Málaga kasabasında doğan Picasso, Don José Ruiz y Blasco ve María Picasso y López’in ilk çocuğuydu.

Pablo Picasso’nun babası kendi halinde bir sanatçıydı ve hayatını kuş ve diğer av hayvanlarını resmederek kazanıyordu. Ayrıca sanat dersleri veriyor ve yerel müzenin küratörlüğünü yapıyordu. Don José Ruiz y Blasco, oğlunu yedi yaşındayken çizim ve yağlıboya resim konusunda eğitmeye başladı ve genç Pablo’yu yetenekli bir öğrenci olarak buldu.

Picasso 13 yaşındayken babasının öğretmenlik yaptığı Barselona’daki Güzel Sanatlar Okulu’na katıldı.

Picasso 1897’de, o dönemde İspanya’nın en iyi sanat akademisi olan Madrid’deki Real Academia de Bellas Artes de San Fernando’da eğitimine başladı. Picasso, Prado’daki sanat sergilerini dolaşmayı tercih ederek Rembrandt, Johannes Vermeer, El Greco, Francisco Goya ve Diego Veláquez’in resimlerini inceledi. 1900 yılında Picasso ilk kez Avrupa sanat sahnesinin merkezi olan Paris’e gitti. Sanatçıyı kanatları altına alan şair ve gazeteci Max Jacob ile aynı evi paylaştı. İkili yoksulluk içinde yaşadı, bazen ısınmak için sanatçının resimlerini yakmak zorunda kaldılar. Çok geçmeden Picasso Madrid’e taşındı ve 1901’in ilk yarısında orada yaşadı. Arkadaşı Francisco Asis Soler ile birlikte “Genç Sanat” adlı bir edebiyat dergisinde makaleler çiziyor ve yoksullara sempati duyan karikatürler yaratıyordu. İlk sayı çıktığında, gelişmekte olan sanatçı eserlerini alışılagelmiş “Pablo Ruiz y Picasso” yerine “Picasso” olarak imzalamaya başlamıştı.

MAVİ DÖNEM

Picasso’nun Mavi Dönem olarak bilinen sanat dönemi 1901’den 1904’e kadar uzanır. Bu süre zarfında sanatçı, ara sıra vurgulu renk dokunuşları ile öncelikle mavi tonlarında resim yapmıştır. Örneğin, 1903 tarihli ünlü eseri Yaşlı Gitarist’te mavi tonların arasında daha sıcak kahverengi tonlarda bir gitar yer alır. Picasso’nun Mavi Dönem eserleri, bastırılmış tonları nedeniyle genellikle kasvetli olarak algılanır.

GÜL DÖNEMİ

Gül Dönemi 1904’ten 1906’ya kadar sürdü. Pembe ve gül tonları Picasso’nun sanatına Mavi Dönem resimlerinden daha sıcak, daha az melankolik bir hava kattı. Palyaçolar ve sirk halkı bu eserlerde yinelenen konular arasındadır. Gül Dönemi’nde en çok satan eserlerinden biri olan Pipolu Çocuk’u yaptı. Gül Dönemi resimlerindeki primitivizm unsurları Picasso sanat üslubuyla ilgili deneyselliği yansıtır.

screenshot-15.jpg

AFRİKA ETKİSİ

Picasso, 1907’den 1909’a kadar süren Afrika sanatı ve Primitivizm döneminde en iyi bilinen ve en tartışmalı eserlerinden biri olan Les Damoiselles d’Avignon’u yarattı. Palais de Trocadero’daki bir sergide gördüğü köşeli Afrika sanatından ve Henri Matisse’in sahip olduğu bir Afrika maskından esinlenen Picasso’nun sanatı bu dönemde bu etkileri yansıtmıştır. İronik bir şekilde Matisse, Picasso “Les Demoiselles d’Avignon “u yakın çevresine ilk gösterdiğinde onu en çok kınayanlar arasındaydı.

ANALİTİK KÜBİZM

Sanatçı, 1907’den 1912’ye kadar ressam arkadaşı Georges Braque ile birlikte çalışarak sanatta Kübist akımın başlangıcını oluşturdu. Resimlerinde toprak tonlarından oluşan bir palet kullanmıştır. Eserler, karmaşık geometrik formlara sahip yapı bozumuna uğramış nesneleri betimler.

SENTETİK KÜBİZM

Picasso’nun hayatının bu dönemi 1912’den 1919’a kadar sürdü. Picasso’nun eserleri Kübist çizgide devam etti, ancak sanatçı bazı eserlerine yeni bir sanat formu olan kolajı da ekledi. Mandolinli Kız (1910) ve Ma Jolie (1911-12) gibi birçok Kübist resmine insan formunu da dahil etti. Tanıdığı birçok sanatçı I. Dünya Savaşı’nda savaşmak için Paris’ten ayrılmış olsa da Picasso savaş yıllarını atölyesinde geçirdi.

NEOKLASİSİZM VE SÜRREALİZM

Picasso’nun 1919’dan 1929’a uzanan sanat dönemi önemli bir üslup değişimine sahne olmuştur.

İtalya’ya yaptığı ilk ziyaretin ve I. Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından, sanatçının Uyuyan Köylüler (1919) gibi suluboya resimleri sanatta düzenin yeniden tesis edilmesini yansıtır ve neoklasik sanat eserleri Kübist resimleriyle keskin bir karşıtlık sunar. Ancak 1920’lerin ortalarında Fransız Sürrealist Hareketi’nin güç kazanmasıyla Picasso, Üç Dansçı (1925) gibi Sürrealizm’den etkilenen resimlerinde Primitivizm’e olan tutkusunu yeniden canlandırmaya başladı. 1927’de 46 yaşındaki sanatçı, 17 yaşında İspanyol bir kız olan Marie-Therese Walter ile tanıştı. İkili bir ilişki kurdu ve Marie-Therese Picasso’nun kızı Maya’yı doğurdu. Çift 1936’ya kadar birlikte kaldı ve Marie-Therese, sanatçının 1937’de tamamladığı 100 neoklasik gravürden oluşan “Vollard Süiti “ne ilham verdi. Picasso 30’lu yılların sonunda ressam ve fotoğrafçı Dora Maar ile birlikte oldu.

GUERNICA

1930’larda Picasso’nun İspanya İç Savaşı’nın eşsiz bir tasviri olan ünlü Guernica gibi eserleri savaş zamanının şiddetini yansıtıyordu. Guernica tablosu, İspanya iç savaşına diğer ülkelerin dikkatini çekmesi açısından da çok önemli bir konumda bulunuyor. Ayrıca bu tablo, savaşın trajedisini de ortaya koyuyor. Bu bağlamda, günümüze dek yapılan en önemli politik tablolardan biri olarak önemini korumaya devam ediyor. Söylentiye göre Paris, Nazi kuşatması altındayken Picasso gestapo tarafından sorgulanıyor. Nazi subaylarından biri Picasso’ya Guernica’yı işaret ederek “Bunu siz mi yaptınız?” diye soruyor ve Picasso, o etkileyici yanıtı veriyor: “Hayır, siz yaptınız!”

İkinci Dünya Savaşı sırasında Picasso, Alman işgali altındaki Paris’te kaldı ve sanat yaratmaya devam ederken Gestapo tacizine katlandı. Zamanının bir kısmında şiir yazdı ve 1939 ile 1959 yılları arasında 300’den fazla eser tamamladı. Ayrıca “Desire Caught by the Tail” ve “The Four Little Girls” adlı iki oyun tamamladı.

Paris 1944’te özgürlüğüne kavuştuktan sonra Picasso, kendisinden çok daha genç olan sanat öğrencisi Francoise Gilot ile yeni bir ilişkiye başladı. Birlikte 1947’de Claude adında bir oğulları ve 1949’da Paloma adında bir kızları oldu. Ancak ilişkileri, Picasso’nun sürekli sadakatsizlikleri ve istismarı nedeniyle, daha önceki pek çok ilişkisi gibi sona erdi.

Bu dönemde heykele odaklandı ve 1949’da Philadelphia Sanat Müzesi’nde uluslararası bir sergiye katıldı. Daha sonra Chicago Picasso olarak bilinen ve ABD şehrine bağışladığı bir heykel yaptı.

Sanatçı 1961 yılında, 79 yaşındayken, ikinci ve son eşi olan 27 yaşındaki Jacqueline Roque ile evlendi. Jacqueline kariyerinin en büyük ilham kaynaklarından biri olduğunu kanıtladı. Picasso, hayatta kaldığı son 17 yıl boyunca onun 70’ten fazla portresini yaptı. Hayatının sonuna yaklaşırken, sanatçı bir yaratıcılık telaşı yaşadı. Ortaya çıkan sanat eserleri önceki tarzlarının bir karışımıydı ve renkli tablolar ile bakır gravürleri içeriyordu. Sanat uzmanları daha sonra Picasso’nun son eserlerinde Neo-Ekspresyonizm’in başlangıcını fark ettiler.

SANAT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Pablo Picasso, 20. yüzyıl sanatının gidişatı üzerindeki en büyük etkilerden biri olarak, gördüklerinin tamamen yeni yorumlarını yaratmak için sık sık çeşitli stilleri karıştırdı. Kübizmin gelişiminde itici bir güç olmuş ve kolajı güzel sanatlar seviyesine yükseltmiştir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir