IEA yenilebilir enerjide 2030 hedefini açıkladı

IEA yenilebilir enerjide 2030 hedefini açıkladı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan Yenilenebilir 2024 raporu, dünya çapında yenilenebilir enerji kapasitesinde son 30 yılın en hızlı büyümesine işaret ediyor. 2022'ye kıyasla geçen yıl 510 gigavatlık bir artışla, yenilenebilir enerji kapasitesi yüzde 50 oranında arttı. Bu artışın yüzde 75'i güneş enerjisi kaynaklı oldu.

2030'a kadar dünya genelinde yenilenebilir enerji kapasitesinin benzersiz bir büyümeyle 2,5 katına ulaşması bekleniyor. Bu durum, Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP28) sırasında alınan "yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma" taahhüdünün önemini artırıyor. Bu hedefe ulaşabilmek için, hükümetlerin yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırmaları gerekiyor. Bu büyüme, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olarak görülürken, aynı zamanda enerji arz güvenliği açısından da kritik bir rol oynuyor. Küresel çapta artan bu kapasite, sürdürülebilir bir geleceğe doğru atılan önemli bir adımı temsil ediyor.

Rapora göre, küresel yenilenebilir enerji gücündeki büyüme özellikle Çin'de dikkat çekiciyken, Avrupa, ABD ve Brezilya gibi bölgelerde de kapasite artışları rekor düzeye ulaştı. İklim değişikliğiyle mücadele ve enerji arz güvenliği konularında kritik öneme sahip olan yenilenebilir enerjideki bu büyümenin hız kazanması bekleniyor. Tahminlere göre, 2028'e kadar dünya genelinde yenilenebilir enerji kapasitesi 7 bin 300 gigavata ulaşacak.

Yenilenebilir enerji sektöründeki bu ivmenin devam etmesi halinde, 2030 yılı itibarıyla küresel kapasitenin mevcut seviyenin 2,5 katına çıkması öngörülüyor. Bu büyümenin yüzde 95'i güneş ve rüzgar enerjisinden sağlanacak ve tahminlere göre, 2025 itibarıyla yenilenebilir enerji kaynakları elektrik üretiminde kömürü geride bırakacak.

Ancak, geçen ay Dubai'de düzenlenen COP28 toplantısında alınan "2030'a kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma" taahhüdünün gerçekleştirilmesi için yatırımların hızlandırılması gerekiyor. Bu hedefe ulaşmak için küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030 itibarıyla 11 bin gigavata ulaşması gerekiyor.

IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin değerlendirmesinde, mevcut politikalar ve piyasa koşulları altında küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030'a kadar 2,5 kat artacağını belirtti. Ancak Birol, COP28'deki hedefe ulaşmak için daha fazla çaba gerektiğini vurguladı. Birol, yenilenebilir enerji kaynaklarının neredeyse dünyanın her yerinde yeni fosil yakıt santrallerinden daha ucuz olduğuna dikkat çekti.

Bununla birlikte, Birol, gelişmekte olan ekonomilerdeki yenilenebilir enerji projelerine finansman sağlanmasının ve kapasitenin artırılmasının uluslararası toplum için en büyük zorluk olduğunu belirtti. Bu ülkelerin yeni enerji ekonomisinde geride kalmaması için gerekli adımların atılması gerektiğine işaret etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN