Elinde gram altını olanlar dikkat! Ons altın için fiyat verildi: Faiz kararı tüm planları değiştirdi

Elinde gram altını olanlar dikkat! Ons altın için fiyat verildi: Faiz kararı tüm planları değiştirdi

Altın fiyatlarında son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Altın fiyatlarıyla ilgili sürpriz fırsatlar olacak mı? İslam Memiş, yeni dönem için önemli tahminlerde bulundu. İşte tüm ayrıntılar...

Altın fiyatlarında son dakika sürpriz bir gelişme yaşandı. Altın fiyatları, gram altın için bir fırsat geçti mi? Yeni dönemde gram altın, yarım altın, çeyrek altın, tam altın ve ons altın için neler bekleniyor? İslam Memiş'in işaret ettiği süre doldu ve yeni sürprizlerin hazırlandığı belirtiliyor. Faiz kararının açıklanmasının ardından altın ve dolar aniden yükselişe geçti. Peki bundan sonra neler olacak? Yatırımcılar beklemek durumunda kalıyor. İşte gelecekte yaşanması beklenen gelişmeler ve altın fiyatlarıyla ilgili detaylar...

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın ilave faiz artışına işaret eden açıklamaları sonrasında altın fiyatları gerilemişti. Bugün ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı açıklandı. Peki, kritik gelişmenin ardından gram altının son durumu ne? İşte geçtiğimiz haftayı kapatırken yaşanan gelişmeleri ve geleceğe dair değerlendirmeleri sizler için derledik.

ABD Merkez Bankası'nın mesajları, para ve emtia piyasalarının odak noktası olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Fed, politika faizini 5-5.25 aralığında sabit tutmuştu.

Fed toplantısı sonrasında piyasalara mesajlar veren Fed Başkanı Jerome Powell, bu yıl faiz indirimine gidilmeyeceğini işaret etmişti. Bu gelişmeler sonrasında altın fiyatlarında baskı artmıştı.

POWELL'IN YENİ FAİZ MESAJI:

Geçtiğimiz gün Fed Başkanı Jerome Powell, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacağı sunumu basın ile paylaştı.

Sunumda, "FOMC'nin neredeyse tüm katılımcıları faiz oranlarının yıl sonuna kadar biraz daha artırılmasının uygun olacağını düşünüyor. Ancak geçen haftaki toplantıda ne kadar ileri ve hızlı hareket ettiğimizi göz önünde bulundurarak komitenin ek bilgileri ve bunun para politikası üzerindeki etkilerini değerlendirmesine izin vermek için hedef aralığı sabit tutmanın ihtiyatlı olacağına karar verdik" dedi.

ONS ALTIN, FED ETKİSİYLE DÜN DÜŞTÜ:

Fed Başkanı Powell'ın ilave faiz artışına işaret eden açıklamalarının ardından dün akşam ons altın fiyatında düşüş hızlandı.

Geçtiğimiz güne 1935 dolardan başlayan ons altın, 1919 dolara kadar geriledi. Ons altın günü 1932 dolardan kapattı.

GRAM ALTIN DÜN 1453 LİRAYA İNDİ:

Çarşamba günü 1466 liradan başlayan gram altın, ons altındaki düşüşün etkisiyle birlikte 1453 liraya kadar geriledi. Gram altın günü 1464 lira seviyesinden tamamladı.

TCMB FAİZ ARTIRDI:

Geçtiğimiz perşembe günü saat 14.00'te Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 8.5'ten yüzde 15 seviyesine çıkardı. Piyasalarda beklenti faizin yüzde 20 seviyesine çıkması yönündeydi.

Kararın ardından 1932 dolardan başlayan ons altın, 1918 dolara kadar gerileyerek 3 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Ons altın şu anda 1919 dolardan işlem görüyor. Gün içinde en yüksek 1935 dolar seviyeleri görüldü.

Gram altın ise 1464 liradan güne başladı ve 1524 liraya kadar yükselerek rekor kırdı. Şu anda gram altın 1506 liradan işlem görüyor. Gün içinde en düşük 1456 lira seviyesi test edildi.

Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, TGRT Haber ekranlarında yaptığı açıklamada faiz kararı sonrası tüm piyasaları değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası, 27 ay sonra ilk kez politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8.5'ten yüzde 15'e yükseltme kararı aldı. Basına servis edilen metinde "Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir" ifadesi yer aldı.

FAİZ KARARI SONRASINDA ALTIN VE DÖVİZ KURLARI YÜKSELDİ:

Faiz kararının açıklanmasının ardından milyonların gözleri altın ve dolara çevrildi. Gram altın, doların kurundaki yükselişle birlikte 1.500 TL seviyelerine kadar yükseldi. Dolar kurunda ise benzer bir artış yaşandı. Dolar/TL 25 liraya çıkarken Euro 27, sterlin 31 TL'nin üzerine çıktı.

'MANİPÜLASYONA DİKKAT'

Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasının ardından yorum yapan Memiş, şu ifadeleri kullandı:

"Şu an işlem yapılan fiyatlar normal değil, manipülasyon ve fırsatçılık var. Faiz kararı açıklanana kadar alanlar kâr elde etti. Ama dediğim gibi düşüşlerin devam edeceğine dair bir öngörüm yok. Döviz için çok büyük bir beklentiye girmemek lazım. Bugünlerde piyasada işlem yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum."

Faiz artışıyla ilgili olarak Memiş, şu ifadeleri kullandı:

"Makul bir seviye, çok abartılı bir seviye değil. Bu makul seviyenin korunacağını düşünüyorum. Yıl sonuna kadar faiz artışlarının yaşanabileceğini öngörüyorum. Piyasalar metinden değil, söylemden güven duymak istiyorlar."

'ONS ALTIN 2 BİN DOLARI GÖREBİLİR'

Memiş, faiz artışıyla birlikte mevduat faizlerinin de artacağını belirtti. Ayrıca doların 24-25 lira seviyelerini koruyacağını, Euro'nun ise dolar karşısında değer kazanacağını ve sterlinde ciddi bir değer artışı beklediğini söyledi. Gram altın tarafında ise son iki gündür yatırımcıları uyaran Memiş, altın fiyatlarının bugünlerde bir alım fırsatı sunduğunu düşündüğünü ifade etti. Ayrıca ons altının 2.000 dolar seviyesine ulaşabileceğini ve temmuz ayında kripto paralarda 30-35 bin dolar aralığını beklediğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN