Yabancı hakem başarı getirir mi?

Pazar akşamı ile pazartesi sabahlarının gündem konusu artık hiç değişmiyor. Bu hakemlerle lig nasıl bitecek? Yabancı hakem gelecek, bütün sorunlar bitecek, bizi kurtaracak; yabancı oyuncuların kurtardığı gibi… Ancak durum değişik bir hal almaya başladı. Taraftarlar, futbolcular, yöneticiler, başkanlar, teknik direktörler; hakemlere Türkiye Futbol Federasyonu’na güvenleri iyice kayboldu.

Hemen hemen her maç sonu yönetici ya da teknik direktörler hakemlerle ilgili açıklamalar yapıyor. Takımı ile ilgili özeleştiri yapan çok nadir. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), hakemin VAR tarafından davet edildiği pozisyonların kayıtlarını sesli ve görüntülü olarak kamuoyu ile paylaşılması kararını aldı. Şeffaf olmaya gayret gösteriyor, bakıldığı zaman doğru bir yol ama sahadaki hakemin psikolojisi, verdiği kararlardaki tutumları inceleme tarafını ne yapacağız? Saha içerisindeki görüntü ile televizyon ekranından bakılan görüntü arasında çok farklar var. Yapılan faulün şiddeti oyuncunun hareketindeki art niyet.

Üç büyüklerin maçlarını yönetecek hakemler açıklandığı an itibari ile sosyal medya paylaşımlara başlıyor. X takımının hakemi, Y takımının hakemi maça atandı. Hakem arkadaşların ailesinin çalıştığı şirketlere kadar araştırmalar yapılıyor, maça çıkacak olan hakemin durumu maç öncesi ıslık verdiği hatalı karar sonucun koro halinde edilen küfürler.

Genel bakıldığı zaman bütün takımlar hakemlerden, federasyondan şikayetçi. Düzeltmek için bir çalışma var mı?

Yabancı hakeme dönelim; Bu arkadaşlar hiç mi hata yapmıyor? Bu hafta Valencia - Real Madrid maçında yaşanan olay, hatasız olarak gördüğümüz İngiltere Premier Ligi’nde kupa finalinde yapılan hata. Futbolun içinde olan kişiler, bozuk sistemi düzeltmek için çalışmalar yapmıyor ki hakem hataları düzelsin, kişi linçlenerek taraftarın kamuoyunun önüne atılıyor. Sonuç yumruklama ile son buluyor.

Genel bakıldığı zaman sistemde büyük hatalar var, kamuoyuna yansıyan hakem çeteleri de var ya da vardır. Bunun üstüne gidebilen bir TFF MHK var mı? Ya da taraftarına şirin gözükmek için her mikrofona konuşan bir başkan var mı?

Asıl acı olan, bizim daha sonraları farkına varacağımız batmış olan futbol ekonomisinde milyon eurolar verip ülkemize getirip baş tacı yaptığımız Jorge Jesus’un Türkiye Ligi’nin sportif bir gerçeği olmadığını, maçların sahada değil masa başında kazanıldığını söylemesi. Buna vatandaşı Fernando Santos’un geldiği ilk günde sorulan bu soruya kahkaha atarak gülmesi. Pazar akşamı ise artık daha az gülüyorum diyerek cevabını değiştirmesi.

Yabancı hakemlerin getireceği başarı konusundaki görüşler genellikle tartışmalıdır. Avantajlar açısından tarafsızlık bağımsızlık, uluslararası deneyim, bilgi ve teknoloji tarafında daha ileri olmaları. Dezavantaj açısından; lig kültürüne yabancılık yerel ligin dinamikleri hakkında yabancı kalabilir. İletişim problemleri, kültürel farklılıklar, yerel hakemlerin iyice dışlanması

Sonuç olarak yabancı futbolcu oluyor yabancı teknik direktör oluyor yabancı hakem eğitmeni de oluyor yabancı hakem neden olmasın denemek de yarar var. Ama sistemi düzelttikten sonra bu sisteme dünyanın en iyi hakemi gelse dahi 5 maç sonra o da sisteme ayak uydurur.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum