Yapay zekada çevresel görüş gelişiyor: Güvenli sürüş için ilk adım

Yapay zekada çevresel görüş gelişiyor: Güvenli sürüş için ilk adım

İnsanlarda çevreyi daha geniş açıyla görmeye yarayan çevresel görüş özelliği, yapay zeka üzerinde geliştirilecek. Yapay zekada çevresel görüş sürücülerin güvenliği için ışık tutabilir.

Araştırmacılar yapay zekada çevresel görüşü geliştiriyor. İnsanların odak alanında olmayan şeyleri daha ayrıntısız olsa da görmesini sağlayan bu yetenek, kullandığımız arabaya yandan yaklaşan her aracı görmek ve yaklaşan herhangi bir nesneyi fark etmeleri gibi birçok durumda yardımcı olabilir.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları bilgisayarlarda olamayan çevresel görüşü geliştirmeyi sağlayan bir görüntü verisi koleksiyonu geliştirdiler.
Modellerin bu veri setiyle geliştirilmesinin, çevredeki nesneleri tespit etme becerisini artırdığını fakat modellerin hala insanlardan daha alt seviyede olduğu belirtildi.

Araştırma bulguları insanların aksine, görüş alanında bulunan karmaşanın ve yaklaşan nesne büyüklüğünün yapay zekanın performansında herhangi bir etkisi olmadığını ortaya koydu.

Araştırmacı yazar Vasha DuTell yapay zeka ve insan zekasının arasındaki farklara odaklanarak yaptığı açıklamada:
''Burada bir kaç temel şey dönüyor, Pek çok farklı modeli test edip onları eğitmemize rağmen biraz daha iyi hale geliyorlar fakat insanlar gibi olamıyorlar. O halde soru şu, Bu modellerde olmayan şey nedir?'' dedi.

İNSAN DAVRANIŞI DAHA İYİ TAHMİN EDİLEBİLİR

Bu sorunun cevabıyla araştırmacılar dünyayı insanlar gibi görebilen makine öğrenimi modelleri oluşturabilir. Bu tür modeller, sürücü güvenliğini artırmanın yanı sıra, insanların daha kolay görebileceği ekranlar geliştirmek için de kullanılabilir.
Ayrıca, yapay zeka modellerinde çevresel görüşün daha iyi anlaşılması, araştırmacıların insan davranışını daha iyi tahmin etmelerine yardımcı olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN