Bilim insanlarından çığır açan keşif! Bu balık matkap kadar ses çıkarabiliyor

Bilim insanlarından çığır açan keşif! Bu balık matkap kadar ses çıkarabiliyor

Bilim insanları, küçük, şeffaf bir balığın bir kaya matkabı kadar yüksek ses çıkardığını keşfetti. 'Danionella cerebrum' adlı balığın çığır açan bir keşif olduğu kayıtlara geçti. Balık bu sesi, yüzme kesesi adı verilen organından çıkarıyor ve ses ölçümü yapılan cihazında rakam 140 desibeli gösteriyor.

Berlin Charité Üniversitesi'nde araştırmacılar laboratuvarlarında balıklarla çalışırken ilginç bir şey fark ettiler. Araştırmanın başyazarı ve doktora öğrencisi Verity Cook, "İnsanlar balık tanklarının yanından geçerken bu sesleri duyuyor ve nereden geldiğini merak ediyorlardı. Seslerin balığın kendisinden geldiği ortaya çıktı. Bu olağanüstü bir şey, çünkü çok küçük ama çok gürültülüler" diyerek heyecanını paylaştı.

Cook, sesin genliğinin balık yakınında yaklaşık 140 desibel olduğunu belirtiyor ve diğer balıklar tarafından ne kadar yüksek algılandığına işaret ettiğini söylüyor.

BBC'nin haberine göre, daha gürültülü başka balıklar olsa da hepsi Danionella'dan çok daha büyük. Cook, "İletişim sinyalleri açısından, bu boyutta bu kadar yüksek ses çıkaran başka bir hayvan bulamadım" diye sözlerine ekliyor.

yeni-proje-2-001.jpg
Danionella cerebrum

Araştırmacılar balıkların kullandığı ses mekanizmasının çok gelişkin bir enstrüman olduğunu savunuyor. Bilim insanları, Myanmar'daki bulanık sularda evrimleşmenin, iletişim kurmalarına yardımcı olmak için büyük bir ses çıkarma yeteneğinin geliştirilmesinde rol oynadığına inanıyor. Araştırma, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN