ABD Uzay Hava Tahmin Merkezi'nde güneş patlaması uyarısı

ABD Uzay Hava Tahmin Merkezi'nde güneş patlaması uyarısı

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinin Uzay Hava Tahmin Merkezi, Güneş'te meydana gelen plazma patlamasına ilişkin uyarıda bulundu. Yapılan uyarıda patlaması sonucu oluşan jeomanyetik fırtınanın radyo sinyallerini geçici olarak bozabileceği belirtildi.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi (SWPC), Güneş'te meydana gelen plazma patlaması sonucu oluşan jeomanyetik fırtınanın, radyo sinyallerini geçici olarak bozabileceği konusunda bir uyarı yayınladı.

Jonathan Lash, SWPC'de görevli bir hava tahmin uzmanı, fırtınanın radyo sinyallerini geçici olarak etkileyebileceğini ve hava araçlarıyla kuleler arası iletişimi kesme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Lash ayrıca, dünya genelinde fırtınanın ardından "kuzey ışıkları" olarak bilinen auroraların gözlemlenebileceğini açıkladı.

2017'den bu yana Güneş'te meydana gelen en büyük patlama, NASA'ya ait Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından 15 Aralık 2023'te tespit edilmişti. Bu patlama, Dünya'daki radyo sinyallerinin geçici olarak kesilmesine neden oldu.

NASA'ya göre, Güneş yüzeyindeki patlamalar, radyo frekansları, elektrik şebekeleri ve navigasyon sinyalleri gibi iletişim sistemlerini etkileyebilecek güçlü enerji dalgaları oluşturabilir. Ayrıca, uzay araçları ve astronotlar için de risk oluşturabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN