Evinin elektriğini yandaki dereden üretiyor: Faturaları üçte bir oranda düştü

Ordu'da ikamet eden emekli imam Ahmet Ergin, dere kenarına hurda malzemeler kullanarak yaptığı sistem ile evinin elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını buradan karşılıyor. Ürettiği elektriğin, elektrikli şofbeni çalıştırmayacağını ancak buzdolabı, soğutucu, televizyon ve ampul gibi aletleri çalıştırabildiğini ifade eden Ergin, 10 yıldır elektrik faturalarının üçte bir oranında düştüğünü söyledi.

Ordu'nun Altınordu ilçesine bağlı Kayabaşı Mahallesinde ikamet eden 72 yaşındaki emekli imam Ahmet Ergin, evinin elektrik faturalarını düşürme amacıyla harekete geçti. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Meslek Yüksekokulu Elektrik Bölümü'nden mezun olan Ergin, evinin 150 metre uzağında bulunan dereyi kullanarak elektrik üretimi yapabileceğini düşünerek araştırmalarına başladı.

9082785.jpg

FATURALAR ÜÇTE BİR DÜŞTÜ

Çalışmalarında elektrik mühendislerinden de bilgiler alan Ergin, az bir suyu olan derenin kenarına tamamı hurda ve kullanılmış malzemelerinden yapılmış olan bir sistem kurdu. Kurduğu sistemi 10 yıldır sorunsuz kullanan Ergin faturalarının üçte bir oranında düştüğünü ifade etti.

9082783.jpg

'Olmaz' diyenlere karşı çabalamayı bırakmadığını belirten Ergin, "Gördüm ki 500 devirde 2 kw elektrik üretiliyormuş, Alternatör aldım ve bunu çarklara bağladım, bu sayede 750-800 watt elektrik ürettim. Bununla kullanabildiğim kadar 10-15 tane lamba bağladım ve kullanıyorum." diye konuştu.

9082782.jpg

'BUZDOLABI, TELEVİZYON VE LAMBALARI ÇALIŞTIRIYOR'

Ergin, "Tesisatta suyum 50’lik boruyu dolduruyor, 200 metreden geliyor ve 37 metre yükseklikten basıyor. Daha yüksek olsa bir bu kadar da elektrik üreteceğime inanıyorum. Bu haliyle yaklaşık 800 watt üretiyorum. Bu şekilde 800 watt üzerinde olan eşyaları, örneğin elektrik şofbeni çalıştırmaz ancak buzdolabı, soğutucu, televizyon ve lambaları çalıştırıyor." ifadelerine yer verdi.

9082786.jpg

'İNSANLAR DEVLETİMİZ ÜRETECEK DİYE BEKLEMESİN'

Ergin, yaklaşık 10 yıldır elektrik faturalarının üçte bir oranda düştüğünü belirterek, "Sabaha kadar da her yer yanıyor. Ben bu kadar az bile olsa dere yakınında suyu olan herkese bu sistemi tavsiye ederim. İnsanlar devletimiz üretecek diye beklemesinler. Kanuni yönden ise 500 wattan aşağısı serbest, insanlara da bu konuda yardımcı olmak isterim.

9082784.jpg

Kimi zaman gelenler oldu, kurmak için bilgi aldılar. Dere ile benim evin arası 150 metre, çoğu parçayı da hurda ve kullanılmış olarak temin ettim. Yani orada kullanılmamış parça yoktur." şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN