Salgın döneminde kira zammı olmaz

Salgın döneminde kira zammı olmaz

Koronavirüs salgını sürecinde ev sahibinin kira ücretlerinde yapacağı zamma itiraz edilebileceğini belirten hukukçular, indirim de talep edilebileceğini söyledi. Avukat Ali Güvenç Kiraz, 1 Mart-30 Haziran tarihlerinde iş yeri kira borçlarının ödenmemesi halinde sözleşmenin feshinin ve tahliye hakkının doğmayacağını aktardı.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, korona virüs sürecinde iş ve ev kiralarına yapılması gereken zamlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çıkarılan kararname ile 1 Mart-30 Haziran tarihlerinde iş yeri kira borçlarının ödenmemesi halinde sözleşmenin feshinin ve tahliye hakkının doğmayacağını söyleyen Kiraz, indirim talep etme hakkı ve zam erteleme hakkı gibi bazı hakların da mevcut olduğunu belirtti.

Ali Güvenç Kiraz, bu dönemde yapılan kira zamlarına ilişkin “Kira dönemi bu salgın sürecinde sona ermiş ve yasal olarak zam yapılma vakti gelmişse kiracı artışı kabul etmeyerek bu dönem için uyarlama davası açabilir. Bu süreçte kiracı, kirayı eski bedelden öder, ihtarını gönderir ve sonra davasını açarak uyarlama talep edebilir. Yani yapılan artışa mücbir sebeple itiraz edilebilir ve bu itiraz da mahkemece haklı bulunabilir” ifadelerini kullandı.

Avukat Kiraz, artışı kabul etmeyecek kiracının mal sahibi ile anlaşamıyorsa mutlaka ihtarda bulunması gerektiğinin üzerinde ise önemle durdu. Kiracının kafasına göre ‘ödeyemiyorum’ diyemeyeceğini kaydeden Kiraz “Durumu mal sahibine bildirerek uzlaşacak, uzlaşamıyorsa uyarlama davası açacak ya da artık ödeyemiyorum diyerek feshedecek. Fesih olduğunda tazminata gerek yok. Normal zamanda olsaydı 3 ay ödenmesi gerekiyordu” dedi. Kiraz, kiracının, yasal olarak ev sahibinin hakkı olsa bile, zam yapmamakla birlikte kirasında da indirim talep edebileceğini ancak yaşadığı gelir kaybını ispat etmesi gerektiğini de ekledi.

‘FESİH OLURSA İSKANDAN ÇIKMAK GEREKLİ’

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Barbaros Gökhan Çetin ise, kanunda, iş yeri ve konut kiralarının virüs salgını nedeniyle kira bedellerinin artırılamayacağına dair bir açıklık bulunmadığını söyledi. Çetin, “Virüs salgınının mücbir sebep kapsamında değerlendirilecekse, ancak kiracı için kiralananı kullanmayı doğrudan etkileyen genel bir sebep halini almışsa Borçlar Kanunu genel hükümlere göre tek taraflı feshedebilir. Ancak bu halde yeri tahliye edip gitmek zorunda kalacaktır.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN