Bilim insanlarından çığır açacak adım: Çiğnenmiş sakızlardan kovid ve gebelik testi

Bilim insanlarından çığır açacak adım: Çiğnenmiş sakızlardan kovid ve gebelik testi

Tek kullanımlık testler, Kovid-19, gebelik ve çeşitli hastalıkların teşhisinde kullanıldıktan sonra çöpe gidiyor. Bu durum, çevresel etki açısından ciddi bir sorun teşkil ederken, İngiltere'deki bilim insanları bu soruna çözüm bulmak için önemli bir adım attı.

Edinburgh Üniversitesi'nden gelen son haber, tıp dünyasında önemli bir adımı temsil ediyor. Uzmanlar, her yıl milyarlarca test kitinde kullanılan "yanal akış kasetlerini" geri dönüştürülmüş plastikten üretmeyi başardıklarını açıkladılar.

ÇİĞNENMİŞ SAKIZLARLA YÜZDE 50 TASARRUF

Bu yenilik, tıp endüstrisinde sıklıkla kullanılan ve genellikle tek kullanımlık olan test kitlerinin çevresel etkilerini azaltmayı hedefliyor. Edinburgh Üniversitesi'nden bir uzman, yeni teknoloji hakkında yaptığı açıklamada, "Beş yanal akış tahlil kitini geri dönüştürülmüş malzemelerden ürettik. Bunlardan üçü eski sakızlardan, buzdolabı parçalarından ve kireç taşlarından, ikisi de biyolojik olarak türetilmiş malzemelerden yapıldı. Amacımız hammadde üretiminden yüzde 30 ila yüzde 50 oranında tasarruf etmek" ifadelerini kullandı.

NTV'de yer alan habere göre; bu gelişme, sadece plastik kullanımını azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda atık yönetimi açısından da büyük önem taşıyor. İngiliz girişimciler, sağlık sektöründe her yıl milyarlarca test kitinin bir kez kullanıldıktan sonra çöpe gittiğine dikkat çekiyorlar. Ancak, yeni teknoloji sayesinde bu kitler geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilecek ve böylece çevreye zarar veren plastik atıklarının azaltılması sağlanacak.

Geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan test kitleri üzerindeki denemeler devam ediyor. Uzmanlar, bu teknolojinin geniş çapta kullanılmasıyla onbinlerce ton atığın geri dönüştürülebileceğini ve çevreye olan olumlu etkisinin artacağını vurguluyorlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN