Kovid-19'un ekonomik yansımaları sürüyor: İhracat, yıllık bazda yüzde 40,9 geriledi

Kovid-19'un ekonomik yansımaları sürüyor: İhracat, yıllık bazda yüzde 40,9 geriledi

Mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Kovid-19 salgınının ekonomik yansımalarının mayıs ayında da sürmesi, ihracatın negatif yönde etkilemeye devam etti. Buna göre dış ticaret açığı mayısta 3,44 milyar dolar oldu. İhracat mayısta, bir önceki aya göre yüzde 10,84 artarken, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 40,88 oranında gerileyerek 9 milyar 964 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre Türkiye’nin ihracatı mayıs ayında, bir önceki aya göre yüzde 10,84 artarken, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 40,88 oranında gerileyerek 9 milyar 964 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bakanlık ticaretteki bu gerilemeyi, “Salgın nedeniyle başta AB ülkeleri olmak üzere, önemli ihraç ülkelerimizde yaşanan eşi görülmemiş boyuttaki pazar ve talep daralmaları ve sınırlardaki karantina önlemleri Nisan ayında olduğu gibi Mayıs ayı ihracatında görülen düşüşün ana nedeni oldu. Euro bölgesinin GSYİH’sı ilk çeyrekte yüzde 3,8 oranında daralmış olup, bu rakam çeyreklik bazda verinin açıklandığı 1995 yılından bu yana görülen en yüksek oranlı küçülmeye tekabül etmektedir. Benzer şekilde ABD ekonomisinin de aynı dönemde beklentilerin de ötesinde yüzde 5,0 oranında daraldığı açıklanmıştır” şeklinde açıkladı.

Buna ilave olarak açıklamada, “Mayıs ayında takvim etkisinin de ihracat ve dış ticaret hacmimizi olumsuz şekilde etki yaptığı görülmektedir. Nitekim 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Ramazan Bayramı, sokağa çıkma yasakları ve hafta sonu tatilleri ile birlikte göz önünde bulundurulduğunda 2019 yılı Mayıs ayında 22 gün olan hafta içi iş günü sayısı 16 güne gerilemiştir. Buna karşılık, hafta içi çalışma günü esas alındığında Nisan ayındaki ortalama günlük ihracat rakamının Mayıs ayında yüzde 28,8 oranında arttığı görülmektedir” ifadesi kullanıldı.

NORMALLEŞME İLE YENİDEN TOPARLANMASI BEKLENİYOR

GTS’ye göre en yüksek ihracatın gerçekleştiği 2019 yılı Mayıs ayına göre düşüş gösteren ihracatın hem dünyada hem de ülkemizde haziran ayı itibarı ile kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte yeniden toparlanma sürecine girmesi bekleniyor.

Diğer taraftan, mayıs ayında ithalatın da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,69 azalarak 13 milyar 406 milyon dolara geriledi.

DIŞ TİCARET AÇIĞI MAYIS AYINDA 3,4 MİLYAR DOLAR OLDU

Mayıs ayında dış ticaret açığı 3 milyar 442 milyon dolar olarak gerçekleşirken dış ticaret hacmimiz ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,98 azalarak 23 milyar 370 milyon dolar oldu.
Ayrıca, nisan ayında yüzde 66,3 olan ihracatıın ithalatı karşılama oranı ise mayıs ayında yüzde 74,3 seviyesine yükseldi. Bu rakam Ocak-Mayıs döneminde ise yüzde 74,6 olarak gerçekleşti.

EN FAZLA İHRACATI GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ FASIL “MOTORLU KARA TAŞITLARI”

“Motorlu Kara Taşıtları” faslında ihracatı mayıs ayında yüzde 58,12 azalışla 1 milyar 12 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mayıs ayında en fazla ihracat yaptığımız diğer fasıllar ise sırasıyla “Kazanlar ve Makinalar” (914 milyon dolar) ve “Kıymetli Taşlar” (569 milyon dolar) oldu.

Diğer taraftan, pandemi sürecinin etkisiyle nisan ayında ihracatı ciddi oranda gerileyen lokomotif sektörlerde de mayıs ayında toparlanma görülmeye başlandı. Buna göre nisan ayında bir önceki aya göre otomotiv sektörünün ihracatı yüzde 73,3, hazır giyim sektörünün ihracatı yüzde 56,3, tekstil sektörünün ihracatı yüzde 49,4, mobilya sektörünün ihracatı yüzde 42,5 azalmıştı. İhraç pazarlarımızdaki kademeli normalleşme ile birlikte mayıs ayında nisan ayına göre otomotivde yüzde 95,5, hazır giyimde yüzde 45,4, tekstilde yüzde 35,5, mobilya sektöründe yüzde 26,3 ihracat artışları kaydedildi.

EN FAZLA İHRACAT ALMANYA'YA

Mayıs ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya, ABD ve Irak olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Çin, Almanya ve Rusya almıştır. mayıs ayında ihracatçılarımız 206 farklı ihracat pazarına ulaşmayı başardı.

Pandemi sürecinin etkisiyle geleneksel ihraç pazarlarımızda nisan ayında önemli ihracat düşüşleri yaşanmıştı. Buna göre nisan ayında bir önceki aya göre ihracatı da Fransa’ya yüzde 50,2, Belçika’ya yüzde 38,1, İngiltere’ye yüzde 55, ABD’ye yüzde 29,3, Kanada’ya yüzde 37,2, ABD’ye yüzde 29,3, Rusya Federasyonu’na yüzde 35,8 oranlarında azalma görülmüştü.

Mayıs ayında ise nisan ayına göre ihracatı Fransa’ya yüzde 71,5, Belçika’ya yüzde 57,9, İngiltere’ye yüzde 54,7, ABD’ye yüzde 45,6, Kanada’ya yüzde 55,3, Rusya Federasyonu’na yüzde 15 oranlarında artış kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN