Ünlü ekonomist Ash'ten Türkiye açıklaması: Enflasyonu yenmek için...

Ünlü ekonomist Ash'ten Türkiye açıklaması: Enflasyonu yenmek için...

Ünlü ekonomist Timothy Ash, Türkiye'nin enflasyonla mücadelede başarıya ulaşması için seçim sonrası uzun süre kemer sıkma politikası uygulaması gerektiğini açıkladı. Ash'e göre bu politika, faizlerin daha uzun süre yüksek seyretmesi ve maliye politikası açısından daha derin bütçe kesintileri anlamına geliyor.

Ekonomistler, yerel seçim sonrası bazı ürünlerde vergi artışı ve TL'de değer kayıplarının sürmesini bekliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de enflasyonu düşürmek için iç talebin yavaşlatılması gerektiğini belirtmişti.

Seçimlere günler kala Merkez Bankası 500 baz puanlık faiz artışı yapmıştı. Temmuz 2023'te ise genel KDV oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye, indirimli KDV oranı ise yüzde 10'a yükselmişti.

DW Türkçe'nin haberine göre, Londra merkezli Bluebay Asset Management kıdemli analisti Timothy Ash de faiz artışının olumlu bulduğunu belirterek dezenflasyon eğilimine yardımcı olmak için politikanın seçim sonrasında da sıkı kalması gerektiğini vurguladı.

'ENFLASYON CİNİNİ ÖLDÜRECEKLERSE...'

"Umarım siyasi döngü buna yardımcı olur. Bence Şimşek ve ekibi enflasyon cinini öldüreceklerse zamanın çok önemli olduğunu ve maliye ve para politikasının 2024'te sıkı kalması gerektiğini kabul ediyorlar" diyen Ash, bunun faizlerde daha uzun süre daha yüksek seyir ve maliye politikası açısından daha uzun süre daha derin bütçe kemer sıkma politikaları anlamına geldiğini belirtti. Ash, "bunu yaparlarsa, umut var demektir" ifadelerini kullandı.

Ekonomist Liam Peach ise mali sıkılaştırmanın şu ana kadar sınırlı kaldığını ve seçimden sonra daha fazlasının yapılması gerekeceğini söyledi. Peach, bütçe açığının dizginlenmesi ve reel faiz oranlarının uzun süre yüksek tutulması gerektiğini savundu.

Peach, önümüzdeki yıl içinde TL'nin dolara karşı 40 seviyesine doğru değer kaybetmesini beklediğini belirtti. Ünlü ekonomist, hükümet, enflasyonla mücadelede "sıkı para politikası duruşu" sergileyecek mesajı verdi.

Ekonomistler, kemer sıkma politikasının ve sıkı para politikasının enflasyonu yenmek için gerekli olduğunu savunuyor. Uzmanlar, bu politikaların uygulanmasının enflasyonda düşüşe ve TL'nin değer kazanmasına yardımcı olabileceğini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN