Sitelerde araç şarj istasyonu kurdurmak isteyenler dikkat! Merak edilen soru yanıt buldu: Kaç kişinin imzası gerekiyor?

Sitelerde araç şarj istasyonu kurdurmak isteyenler dikkat! Merak edilen soru yanıt buldu: Kaç kişinin imzası gerekiyor?

Türkiye'de yaygınlaşan elektrikli otomobiller için şarj istasyonları da yoğun ilgi görüyor. Sitelere şarj istasyonu kurdurmak isteyenlerin sayısı da günden güne artıyor. Peki, siteye şarj istasyonu kurdurmak için kaç kişinin imzası gerekiyor? İşte merak edilen sorunun yanıtı...

BURAK ÖZTOPRAK

Siteye elektrikli otomobil şarj istasyonu kurmak isteyen vatandaşların merakla beklediği, "Şarj istasyonu kurmak için kaç kişinin imzası gerekiyor?" sorusuna cevap geldi. Yaygınlaşan elektrikli otomobil kullanımıyla birlikte sorunun yanıtını alanlar imzaları topluyor. işte cevap...

LÜKS YATIRIM KATEGORİSİNDE

Elektrikli araç kullanımının artmasıyla birlikte, konut sitelerinde şarj istasyonu kurulumuna olan ihtiyaç da gündeme gelmeye başladı. Uzmanlar, bu tür yatırımların Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde "lüks yatırım" kategorisine girdiğini ve bu nedenle şarj istasyonu kurulumu için sitelerde yaşayan kat maliklerinin beşte dört çoğunluğunun onayının gerektiğini belirtiyor.

clipper-creek-two-car-hcs-d40-charging-station-100702394-h.jpg

ŞARK İSTASYONU İÇİN GEREKLİ ONAY

Türkiye genelinde ve özellikle büyük metropollerde elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması, bu araçlar için gerekli olan şarj altyapısının kurulmasını zorunlu hale getiriyor. Uzmanlara göre, bu süreçte karşılaşılan en büyük engellerden biri, şarj istasyonu kurulumunun yüksek maliyeti ve bu maliyetin kimler tarafından karşılanacağı konusundaki belirsizlikler.

Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerdeki sitelerde elektrikli araç şarj istasyonlarının kurulumu, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre lüks yatırımlar kategorisinde değerlendiriliyor. Bu sebeple, şarj istasyonu kurmak isteyen kat malikleri, site yönetimi ve diğer kat malikleriyle görüşerek olağan veya olağanüstü genel kurul kararıyla bu yatırımı onaylatmak zorunda.

indir-1.webp

ŞARJ İSTASYONLARINDA EPDK ŞARTI

Uzmanlar, şarj istasyonu kurulumunun tüm site sakinleri tarafından kullanılacaksa veya siteye değer katacaksa, genel kurulda beşte dört çoğunlukla karar alınması gerektiğini vurguluyor. Ancak şayet şarj istasyonundan sadece belirli kat malikleri faydalanacaksa, yine aynı çoğunluğun onayı gerekiyor.

Bu tür yatırımların site yönetimleri için başka bir zorluk ise, şarj istasyonlarının kurulumunun teknik ve güvenlik gereklilikleri. Uzmanlar, şarj istasyonlarının kurulması sırasında yangın riski gibi güvenlik sorunlarının önüne geçmek için EPDK onaylı firmalarla çalışılması gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca, şarj istasyonlarının kurulumu sırasında bina veya site elektrik altyapısının yeterli olup olmadığının da dikkatlice incelenmesi gerektiğini belirtiyorlar.

bmw-5-sedan-f18-electric-car-bmw.jpg

UZMANLAR BU KONUDA YOĞUNLAŞTI

Uzmanlar, bu konudaki düzenlemelerin Kat Mülkiyeti Kanunu ve otopark yönetmeliklerinde yer almamasının karışıklığa yol açtığını ifade ederek, bu tür yatırımların gelecekte daha sistematik bir şekilde ele alınması gerektiğini dile getiriyorlar. Ayrıca, olası sorunlara karşı alınan kararların tutanağa geçirilmesinin ve resmiyet kazandırılmasının önemi üzerinde duruluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN