Milyonlarca araçta var: Meğer büyük güvenlik riski oluşturuyormuş! Euro NCAP'ten bu araç sahiplerine kritik uyarı

Milyonlarca araçta var: Meğer büyük güvenlik riski oluşturuyormuş! Euro NCAP'ten bu araç sahiplerine kritik uyarı

Araçların güvenlik seviyesini ölçen Euro NCAP programı, yeni otomobillerde yaygın olarak yer alan bir özelliğin risk oluşturduğunu açıkladı. İşte detaylar...

Yeni otomobil modellerinin hemen hemen hepsinde dokunmatik ekran bulunuyor. Araçların güvenlik ve performansını değerlendiren Avrupa Yeni Araba Değerlendirme Programı (Euro NCAP) ise otomobillerdeki dokunmatik ekranların sürücülerin gözlerini yoldan ayırdığı gerekçesiyle tehlike oluşturduğuna karar verdi.

Avrupa'daki yeni otomobiller için çarpışma ve güvenlik testlerinin yürütülmesinden sorumlu Euro NCAP, bir aracın güvenlik testinden geçmesi için dönüş sinyalleri, dörtlü flaşör ve daha fazlası gibi belirli özelliklerin dokunmatik ekranlar yerine fiziksel düğmelerle kontrol edilmesi gerektiğini aktarıyor.

araba-ic-mekan-otomobil-direksiyon.jpg

DOKUNMATİK EKRAN ARAÇ GÜVENLİĞİNİ ETKİLİYOR MU?

Tele1'de yer alan habere göre, Euro NCAP'in stratejik geliştirme direktörü Matthew Avery, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Dokunmatik ekranların aşırı kullanımı sektör çapında bir sorun. Hemen hemen her araç üreticisi, anahtar kontrolleri merkezi dokunmatik ekrana taşıyor. Bu da sürücülerin gözlerini yoldan ayırmasını zorunlu kılıyor ve dikkat dağıtarak kaza riskini artırıyor. 2026'da yapılacak yeni Euro NCAP testleri, üreticileri temel işlevler için fiziksel kontroller kullanmaya teşvik edecek, gözlerin yoldan ayrılma süresini sınırlayacak ve dolayısıyla daha güvenli sürüşü teşvik edecek."

Euro NCAP, kural koyucu bir otoriteye sahip olmasa da güvenlik derecelendirmeleri üzerindeki etkisi, otomobil üreticilerinin dokunmatik ekran kontrollerine güvenini yeniden gözden geçirmesine neden olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN