HABAŞ kimin? Honda fabrikasını satın alan HABAŞ Topluluğu nedir, sahibi kim?

HABAŞ kimin? Honda fabrikasını satın alan HABAŞ Topluluğu nedir, sahibi kim?

Japon otomotiv devi Honda'nın Türkiye'den çekilme kararının ardından Kocaeli Gebze'deki fabrikası, HABAŞ Topluluğu'na devredildi. 1956 yılında Hamdi Başaran tarafından kurulan HABAŞ'ın sahibi Mehmet Rüştü Başaran olarak biliniyor. İşte, HABAŞ hakkında bilgiler...

Türkiye'de üretime son veren Honda tarafından yapılan açıklamada, "Honda Türkiye AŞ Gebze'deki üretim tesislerini HABAŞ Topluluğu'na devretmek üzere anlaşmaya varmıştır" ifadelerine yer verildi.

HABAŞ, HONDA FABRİKASI'NDA NE ÜRETECEK?

Tıbbi ve endüstriyel gaz, elektrik, çelik, tüp, ağır makine, üreticisi, sıvılaştırılmış doğalgaz ve sıkıştırılmış doğalgaz, LPG sıvılaştırılmış petrol gazı dağıtıcısı, deniz taşımacılığı ve liman hizmeti veren HABAŞ, satın aldığı Honda fabrikasında yerli bir hibrit otomobil üreteceğini açıkladı.

HABAŞ yetkilileri, 30'a yakın mühendislik şirketi ile görüşme halinde olduklarını, yerli hibrit bir otomobil markası ile seri üretime başlayacaklarını açıkladı. HABAŞ, kapanan Honda İngiltere fabrikasının ekipmanlarını satın alarak Türkiye'ye getirdi.

HABAŞ'ın Patronu Mehmet Rüştü Başaran hibrit otomobilin üretimi için eski Honda çalışanlarına da teklif götürüyor.

HABAŞ TOPLULUĞU NEDİR?

Hamdi Başaran tarafından 'Hamdi Başaran Topkapı Oksijen Fabrikası' adıyla 1956 yılında temelleri atılan HABAŞ Topluluğu, bugün üretimden satış cirosu ve yüksek orandaki ihracatı ile Türkiye'nin önde gelen kuruluşları arasında yer alıyor.

İlk yola çıktığı sınai gaz üretiminde bir çok ilklere imza atan HABAŞ, temel olarak sınai ve tıbbi gazlar, çelik, elektrik enerjisi, ağır makina, tüp ve kriyojenik tank üretimleri yanında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ve sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) dağıtımı yapan, liman ve deniz taşımacılığı hizmetleri sunuyor.

Deniz terminalleri, depolama ve dolum tesisleri, LPG gemisi, geniş bayi ağı ile HABAŞ, LPG sektörünün önde gelen kuruluşları arasında bulunuyor.

HABAŞ HANGİ ALANLARDA FAALİYET GÖSTERİYOR?

HABAŞ çelik üretiminde ülkemizin önde gelen kuruluşları arasındadır. Beş kıtaya ihracat yapan HABAŞ, yıllık 4 milyon 500 bin ton olan çelik üretim kapasitesini arttırmak ve ürün yelpazesini çeşitlendirmek için yeni yatırımlara devam ediyor.

HABAŞ elektrik enerjisi üreten özel sektör firmaları arasında üst basamaklarda yer alıyor. 1100 MW olan üretim gücünün yeni santral yatırımları ile daha da artırılması hedeflendi.

HABAŞ depolama tankları, gazlaştırıcılar, buhar kazanları, eşanjörler, basınçlı gaz tüpleri, spiral boru, hafif ve ağır makina imalatları ile anahtar teslimi proses tesislerinin, dizayn, detay mühendislik, imalat, montaj ve devreye almalarını gerçekleştiriyor.

HABAŞ topluluğu tarafından 1997 yılında Özelleştirme İdaresi'nden satın alınan Anadolubank, üç şube ile başlayan bankacılık hizmetlerini bugün 115 şubeyle ifa ediyor.

HABAŞ'IN SAHİBİ KİM?

1956 yılında Hamdi Başaran tarafından kurulan HABAŞ'ın 2021 yılında sahibi Mehmet Rüştü Başaran'dır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN