Yerleşim yerleri çökebilir! O il için herkesi korkutan uyarı: Çok büyük risk altında, önlem alınmazsa felaket olabilir

Yerleşim yerleri çökebilir! O il için herkesi korkutan uyarı: Çok büyük risk altında, önlem alınmazsa felaket olabilir

O şehirde yaşayan vatandaşlar her gün ölümle burun buruna geliyor. Uzmanlar her gün uyarıda bulunurken o şehirde yaşayanlar için çok büyük risk uyarısı yapıldı. Yerleşim yerleri bir anda yerle bir olabilir. İşte tüm detaylar…

Konya'da yaşayan vatandaşlar her gün büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalıyor. Konya Ovası'nda her geçen gün yeni bir obruk oluşurken çökmelerin yaygınlaşması ile birlikte uzmanlardan uyarılarda peş peşe geldi. Yeraltı su seviyesindeki dramatik düşüşler çölleşme ve yerleşim alanlarında ciddi tehdit oluştururken çökmelerin giderek artması da uzmanları harekete geçirdi.

HER GÜN BİR YENİSİ EKLENİYOR

Konya Ovası'nda her gün yeni bir obruk oluşurken çökmelerin giderek artması da uzmanlar tarafından ciddi uyarıları da beraberinde getirdi. Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, son yıllarda bölgedeki yağış miktarındaki düşüşü işaret etti. Metrekare başına 300 milimetre yağış seviyesinin altına düşmesi çölleşme sürecini hızlandırdığını söyleyen Arık, Bununla birlikte yeraltı su seviyesindeki düşüşlerinde obruk oluşumunu desteklediğini ifade etti.

obruk.jpg

Kayıt dışı sulama kuyularının yaygın olarak kullanılması uygulamaları ve tarım arazilerindeki su tüketiminin artması obruk oluşumunu arttıran en büyük etkenlerden biri olarak görülüyor. Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Arık, AFAD tarafından tespit edilen 620 civarında obruk olduğunu söyledi.

YERLEŞİM YERLERİ TEHLİKEDE

Oluşan obrukların yerleşim alanlarında ciddi bir tehlikeye yol açtığını ifade eden Arık, derin ve sığ çökme yapılarının yaygınlaşması ile birlikte binaların altında meydana gelen çökmelerin yapısal zararlara neden olabileceğini aktardı. Son yıllarda Obruk oluşumlarının sayısında ve derinliğinde gözle görülür bir artış olduğunu işaret eden uzman isim, önlem alınması gerektiğini söyledi.

obruk-tehlikesi.jpg

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, tarım arazilerinde yapılan vahşi sulamanın zararlarını işaret etti. Çok yoğun sulamanın bitkilerde verim kaybına ve mantar hastalıklarına neden olduğunu söyleyen Kırkgöz, çiftçilerin su kaynaklarını dengeli ve düzenli kullanması gerektiğini vurguladı.

Konya Ovası'nda meydana gelen çölleşme ve Obruk oluşumu ile mücadelede bilinçli su kullanımı ve tarım pratiklerinin gözden geçirilmesinin önemli olduğu vurgulandı. Önlem alınmaması durumunda bölgenin geleceğinin hem tarımsal hem de yerleşim alanları açısından büyük risk teşkil ettiğinin altı çizildi.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN