Nükleer kabus! Uzman isim açıkladı: İsrail saldırısı Ortadoğu'yu yaşanmaz hale getirir

Nükleer kabus! Uzman isim açıkladı: İsrail saldırısı Ortadoğu'yu yaşanmaz hale getirir

İsrail'in önceki gün İran'ın nükleer santralının bulunduğu bölgeye saldırması bölgede nükleer bir felakete yol açabilecek tehlikeyi bir kez daha gündeme getirdi. Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Bakanı Ahmet Kırmızı, olası bir savaşta nükleer santrallarda yaşanabilecek sızıntıların bölgenin yaşanmaz hale gelmesine neden olabileceği konusunda uyardı.

İsrail'in İran'da nükleer santralının bulunduğu İsfahan’a saldırması nükleer felakete yol açabilecek tehlikeyi bir kez daha gösterdi. Uzmanlar, olası bir savaşta nükleer santrallarda yaşanabilecek sızıntıların tüm bölgeyi yaşanmaz hale getirebileceği konusunda uyarıyor.

Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Bakanı Ahmet Kırmızı, nükleer tesislerin stratejik olarak deniz kenarlarında yapıldığını ve savaşlarda en korunaksız ve en büyük zararı verebilecek yerler olduğunu vurguladı. Cumhuriyet'ten Emirhan Çoban'ın haberine göre, olası bir saldırıda santralların alacağı hasarın hava, su ve toprak yoluyla yayılacağını ve tüm bölgeyi etkileyeceğini belirten Kırmızı "Reaktörlerdeki soğutma sistemleri, depolama tankları ve atık alanları zarar gördüğünde çok büyük radyasyon sızıntıları ortaya çıkar. Toprak ve su kirliliğinin yanı sıra insansal olarak da çok büyük zararlar ortaya çıkabilir" dedi.

Kırmızı, sızıntıların kısa vadede atılamayacağını ve bölgedeki tüm insan ve ülkeleri etkileyeceğini vurguladı. Türkiye'nin de bu kirlilikten hem çevresel hem de insan sağlığı açısından etkileneceğini belirten Kırmızı "Bölgedeki tüm insan ve ülkelerin konuya müdahil olması ve ciddi bir çatışma durumunda buna engel olunması gerekli" diye konuştu.

SALDIRI ÇOCUK OYUNCAĞI GİBİYDİ

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'in saldırısında kullanılan insansız hava araçlarını "çocuk oyuncağına" benzeterek küçümsemeye çalıştı. Abdullahiyan, BM Güvenlik Konseyi toplantısına katılmak üzere gittiği New York'ta yaptığı açıklamada "İsfahan'da kullanılan silahlar, İHA'lara değil, çocuklarımızın oynadığı oyuncaklara benziyordu" dedi.

Abdullahiyan, İsrail'in büyük bir saldırı yapmadığı sürece İran'ın karşılık verme planı olmadığını da söyledi. Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile görüşen Abdullahiyan, İsrail’in, İran’ı hedef almak için hava sahasını ihlal etmesine izin vermediğini ve vermeyeceğini, İran’ın da Ürdün hava sahasını ihlal etmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

tttttrrr.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN