ABD'yi bekleyen büyük muamma: Trump hüküm giyerse başkan olabilir mi?

ABD'yi bekleyen büyük muamma: Trump hüküm giyerse başkan olabilir mi?

ABD'de eski Başkan Donald Trump'ın yargılandığı davalara rağmen başkanlık seçimlerine katılma hakkı devam ediyor. Ancak hüküm giymesi durumunda başkan olarak görev yapma ve oy kullanma imkanları tartışma konusu.

5 Kasım'da yapılacak olan ABD Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, birden fazla dava ile karşı karşıya. Eski Başkan, pazartesi günü yeniden hakim karşısına çıkacak. İddialar arasında, porno yıldızı Stormy Daniels'a sus payı ödeme suçlaması da yer alıyor. Trump, bu durumu "siyasi cadı avı" olarak nitelendiriyor.

HÜKÜM GİYME DURUMUNDA NE OLUR?

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Trump'ın seçimlere katılmasını engelleyecek anayasal bir durum bulunmazken, suçlu bulunması halinde oy kullanma haklarının elinden alınması gündeme gelebilir. Anayasa uzmanları, Trump'ın hapse girmesi halinde bile başkan adayı olarak kalabileceğini belirtiyor. Ayrıca, başkan seçilirse kendi kendini affetme ihtimali üzerinde duruluyor, ancak bu tür bir kararın yargı tarafından inceleneceği öngörülüyor. Bu karmaşık ve önceden örneği görülmemiş durum, hukuk dünyasında ve politika çevrelerinde büyük bir merak konusu haline gelmiş durumda.

ANAYASA NE DİYOR?

Amerikan Anayasası, başkan olabilmek için adayların 35 yaşını doldurmuş olmaları, ABD doğmaları ve en az 14 yıl ülkede ikamet etmiş olmaları gerektiğini belirtiyor. Hüküm giymiş olmak, başkan olmanın önünde bir engel olarak görülmüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN