Canan Karatay’ın yağ tezine Norveç’ten destek

Canan Karatay’ın yağ tezine Norveç’ten destek

Kardiyoloji profesörü Canan Karatay’ın “Yağ yemek kilo aldırmaz, aksine zayıflatır” sözleri Norveç’te yapılan bir araştırmayla da doğrulandı: “Yağ insanı şişmanlatmıyor.” Araştırma kapsamında ‘doğal yağ’ yiyen kişilerin tansiyonları düştü, kandaki şeker oranları da dengelendi.

Günümüzdeki beslenme uzmanları peynir, yoğurt, kaymak, tereyağı, kırmızı etin tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini zira bu besinlerdeki yağın kalp krizi, tip 2 diyabet ve kansere yol açabileceğini savunuyor. Oysa “Ekmek yemeyin ama yağlı yiyin” diyen Prof. Dr. Canan Karatay, uzun zamandır bunun tam aksini söylüyordu: “Yağ değil karbonhidrat şişmanlatır.” Karatay’ın bu tezi sonuçları ‘American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan yeni bir araştırmayla doğrulandı: Doğal yağları yemek hastalık riskini düşürüyor, kilo verdiriyor.

Norveç’teki Bergen Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre fazla kilolu orta yaştaki erkeklere yağlı ama düşük karbonhidrat içeren gıdalardan oluşan bir diyet verildi. İşlenmemiş ve doğal yağlı tereyağı, kaymak, peynir, hindistan cevizi yağı tüketen erkekler hem kilo verdi hem de onların sağlıklarının düzeldiği tespit edildi. Araştırmada bu erkeklerin, kalp krizi, tip 2 diyabet ve kanser gibi hastalıklarla ilişkisi olduğu belirtilen tansiyonlarının düştüğü, kandaki şeker oranının azaldığı da kaydedildi. Araştırma kapsamında margarin, rafine yağlar ve trans yağ kullanılmadı. Araştırmayı yapan bilim insanları karbonhidratların vücutta şekere dönüştüğünü belirterek bunun da enerji depolama hormonu insülinde artışa neden olarak, hücrelerde yağ birikimine yol açtığını söylüyor.

YENİ BESLENME KILAVUZU YAPILMALI

Araştırmayı değerlendiren İrlanda Üniversitesi’nden kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Sherif Sultan, bu sonuçlara göre günümüz beslenme kılavuzunun acilen değiştirilmesi gerektiğini savunuyor. Sultan “Yüksek karbonhidrat diyetleri ve rafine şekerler kardiyovasküler ölümlerin en büyük sorumlusu, dolayısıyla 21’inci yüzyılın felaketi. Beslenmemiz büyük oranda kaliteli yağ içeren gıdalara dayanmalı. Bu, Tip 2 diyabetin artan salgını önleyecek ve kiloyla ilgili kalp problemleri çeken kişilerin sayısının artmasını engelleyecektir” dedi.

Bergen Üniversitesi’nden araştırmayı yapan isimlerden Doç. Dr. Simon Dankel ise “Kilo kontrolü için yüksek yağ içerikli gıdalardan kaçınmak gerektiği vurgulanıyor, doymuş yağların sağlık ve kilo üzerinde çok olumsuz bir etkisi olduğu düşünülüyor. Oysa araştırmamızda yüksek yağlı bir diyeti yapan erkekler kilo vermekle kalmadı, aynı zamanda inceldiler ve daha düşük kolesterol düzeylerine sahip oldular” diyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN