Yaşanmış bütün hayatlar insanlık hikâyemizin özeti

Yaşanmış bütün hayatlar insanlık hikâyemizin özeti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’un Mezarları Tasarım Yarışması’nda yer alan 21 ismin konuşulacağı bir dizi etkinlik başlattı. Adile Naşit ve Eremya Çelebi Kömürciyan’ın konuşulduğu İstanbul’un Mezarları Buluşmaları’nın açılışını yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat: 'İnsanların izlerine sahip çıkalım, çünkü yaşanmış bütün ömürler insanlığın büyük hikayesinin küçük bir özetini veriyor' dedi.

SALİHA SULTAN / KARAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’nın düzenlediği İstanbul’un Mezarları Tasarım Yarışması paralelinde İstanbul’un Mezarları Buluşmaları adıyla bir dizi de etkinlik başlattı. İlki 18 Eylül’de dijital ortamda düzenlenen ilk etkinlik Adile Naşit ve Eremya Çelebi Kömürciyan konuşuldu. Açılış konuşmasını yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, yarışma kapsamında mezarları ihya edilecek isimlerin Türkiye’nin kültür hafızasındaki önemini ve zamanı aşan niteliğini vurguladı.

Polat, “Aslında sembolik olarak kentliye ve bütün Türkiye’ye şunu anlatmak istedik: Hafızanın birinci kaynağına sahip çıkalım. Yani insanların izlerine sahip çıkalım çünkü tek tek bütün ömürler, yaşanmış ve bir şekilde kaybedilmiş bütün ömürler insanlığın büyük hikayesinin küçük bir özetini veriyor olabilirler” ifadeleriyle de yarışmanın maksadını özetledi. Etkinliğin Adile Naşit oturumunda konuşmacı olan tiyatrocu Naşit Özcan, araştırmacı-yazar Sibel Öz ve gazeteci-sinema yazarı Olkan Özyurt, Naşit’i genel olarak toplumsal hafızamızda oturduğu yer, kişisel yaşamındaki önemli kırılma noktaları ve sanat yaşamı üzerinden ele aldı. 17’inci yüzyılın önemli figürlerinden Eremya Çelebi Kömürciyan’ın konuşulduğu oturumda ise Mimar Zakarya Mildanoğlu, Ekrem Işın ve Elmon Hançer’in konuşmacı oldu. Mildanoğlu seyyahın önemini “17. yüzyıl İstanbul tarihini Eremya Çelebi kadar detaylı anlatan çok fazla kişi yok. Evliya Çelebi var bir miktar, Avrupa’dan gelip gezen seyyahlar var, onların notları var. Ama Kömürciyan gibi adım adım, sokak sokak, mahalle mahalle anlatan bir eser yok. O yüzden Eremya Çelebi’yi konuşmak, İstanbul’u konuşmaktır” ifadeleriyle dile getirirken, Işın ise aynı dönemde İstanbul’u yazan Kömürciyan ve Evliya Çelebi arasındaki ‘bakış’ farkının altını şu sözlerle çizdi: “Evliya Çelebi, Katip Çelebi ve Kömürciyan, bu üç büyük isim aynı dönemde yetişmiştir. Bu üç çelebinin ortak bir özelliği var, bunlar aynı zamanda gezgin. Eremya Çelebi zaten İstanbul’u geziyor. Doğduğu yeri, kenti geziyor. Bakışı nasıl bir bakış? Bakışı topografik bir bakış. Evliya Çelebi de 10 ciltlik eserinin 1. cildini İstanbul’a ayırmıştır. İstanbul’u geziyor. Onun bakışı nasıl bir bakış? Etnografik bakış.”

Etkinlik dizisi, Turgut Uyar, Cevdet Kılıçlar, Orhan Veli, Naim Süleymanoğlu gibi yarışma kapsamında yer alan 21 ismin konuşulacağı oturumlarla devam edecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN