Türkiye’nin her köşesi festival

Türkiye’nin her köşesi festival

Sinema salonları pandemiyle boğuşurken, film festivalleri izleyici ve yedinci sanat arasındaki bağı canlı tutuyor. İstanbul, Adana Altın Koza ve Başka Sinema Ayvalık film festivalleri bu hafta izleyiciyi evdeki koltuklarında onlarca yapımla buluşturuyor. Viyana’dan sonra Kapadokya’da düzenlenen ‘Uluslararası Turizm Festivali’ ise 19 ülkenin filmini açık havaya taşıyor.

SALİHA SULTAN / KARAR

Tenet, Mulan gibi milyon dolarlık bütçeli yapımlar vizyona girmesine rağmen sinema sektörü düşük izleyici sayılarıyla boğuşmaya devam ediyor.

Kovid-19 endişesiyle sinema salonlarından geri duran yerli sinemaseverlerin imdadına ise çevirimiçi etkinlikleriyle Türkiye’nin dört bir yanına ulaşan film festivalleri yetişiyor. Pandemi nedeniyle kısıtlı düzenlenen bu yılki İstanbul, Uluslararası Adana Altın Koza ve Başka Sinema Ayvalık film festivallerinde yarışan yerli, yabancı filmler 26 Eylül’e kadar evden izlenebilecek. Altın Koza için yarışan Umut Evirgen’in Ben Bir Denizim, Leyla Yılmaz’ın Bilmemek, Faysal Soysal’ın Ceviz Ağacı, Hacı Orman’ın Körleşme, Gökçin Dokumacı’nın Kuyudaki Taş, Ercan Kesal’ın Nasipse Adayız, Anıl Gelberi’nin Plaza, Barış Hancıoğulları’nın Yeniden Leyla filmlerini, Başka Sinema Ayvalık Film Festivali seçkisindeki Fanny’nin Yepyeni Hayatı, Felicita, İtalyan Yazı, Yangın Yeri, Wendy ve Barbarları Beklerken filmlerini ‘filmonline.iksv.org’ platformunda biletinizi alarak, evdeki rahat koltuğunuzda sevdiklerinizle birlikte izleyebilirsiniz.

AÇIK HAVADA DÜNYA MANZARALARI

Cannes, Berlin, Tokyo, Barselona ve Viyana’nın da aralarında bulunduğu 19 dünya şehrinde düzenlenen Uluslararası Turizm Filmleri Festivali’nin Türkiye etabı bu yıl Kapadokya’da gerçekleşiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla dün Nevşehir Belediyesinin ev sahipliğinde başlayan festivalin Türkiye etabında, festival komitesine üye 18 ülkeden yönetmen, yapımcı, festival yöneticisi, sosyal medya fenomeni ve turizm sektörü temsilciler yer alacak. Türkiye’nin kültür, sanat ve tarihi zenginliğinin dünyaya duyurulması için önemli bir fırsat sağlayan festivalde yer alan özel bölümde ise Türkiye’deki film çekim olanakları ve yeni sinema yasası ile yürülüğe giren yabancı film teşvikleri özel olarak hazırlanan ‘Filming In Turkey’ internet sitesi ile birlikte tanıtılacak. Sosyal mesafe önlemleriyle gerçekleşecek festivalin gösterimleri 16-17 Eylül’de açık havada, filmin yanında eşsiz bir manzara sunan Nevşehir Kalesi’nde izleyiciyle buluşuyor.

BONUS: BU HİKÂYELER ÇİN’DE GEÇİYOR

İstanbul Modern Sinema, 17-27 Eylül’de modern Çin sinemasının en yeni örneklerinin yer aldığı ‘Hikâye Çin’de Geçiyor’ seçkisine ev sahipliği yapıyor. Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu iş birliği ile düzenlenen seçkide, Cannes’da Altın Palmiye’ye aday olan Güney İstasyonunda Randevu, Zu Feng’in polis dramı Changsha, Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarışan Tehlikeli Oyun Çin, Tibetli yönetmen Pema Tseden’in yeni filmi Balon filmleri yer alıyor. Seçkide dikkat çekenler arasında, aile odaklı iki duygusal film de var. Çin’in tek çocuk politikasının sıkıntılarını ağır şekilde yaşayan bir çiftin 30 yıla yayılan epik öyküsü, başrol oyuncusu Jingchun Wang’e Berlin’de ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Gümüş Ayı kazandıran Elveda Oğlum ile Lulu Wang’in kendi hayat hikâyesinden yola çıkarak yazdığı ve başrolündeki Awkwafina’ya ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında Altın Küre kazandıran Elveda filmlerini de bu özel seçkide izleyebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN