Türkiye en fazla doğal gaz rezervine sahip 32. ülke oldu

Türkiye en fazla doğal gaz rezervine sahip 32. ülke oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadeniz'de 320 milyar metreküp doğal gaz bulunduğunu açıkladı. Bu rezerv de dahil edildiğinde Türkiye en fazla doğal gaz rezervine sahip 32. ülke konumuna yükseldi.

Türkiye, Zonguldak açıklarında tarihinin en büyük doğlagaz rezervini buldu. 320 milyar metreküplük rezervin ekonomik değeri hesaplanmaya çalışılırken Rusya’dan aldığımız gazın yaklaşık spot fiyatı düşünüldüğünde rezervin ekonomik büyüklüğünün 60 milyar dolar olduğu ifade ediliyor.

Uzmanlar gazın çıkarılma koşulları, ekipman kiralama veya satın alma gibi unsurlara dikkat çekerken Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) rakamlarına göre Türkiye bugünkü rezerv de dahil edildiğinde dünyada en fazla doğalgaz rezervine sahip 32. ülke.

EN FAZLA REZERV RUSYA'DA

Türkiye’nin boru hatlarına karşılık çok uzun kontratlar yaparak yüksek maliyetli doğalgaz satın aldığı Rusya dünyada en fazla doğalgaza sahip ülke Rusya’yı İran ve Katar izliyor.

Türkiye bugünkü keşfini açıklamasıyla birlikte dünyada en fazla doğalgaza sahip 35 ülke arasına girdi.

"CARİ FAZLAYI KONUŞACAĞIZ"

Hazine ve Maliye Berat Albayrak, Karadeniz'de gerçekleştirilen doğal gaz keşfine ilişkin, "Buradaki bu potansiyelle birlikte cari açığı değil, cari fazlayı konuşacağımız, döviz fazlasını konuşacağımız yeni dönemin de başladığını, yeni bir sürece girdiğimizi görmüş oldum." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise Karadeniz'de büyük keşfin yapıldığı sahada yeni tespit kuyularının en kısa sürede açılacağını belirterek, "Bu çalışmalarımızı daha da netleştireceğiz. İnşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında vatandaşımızla kendi gazımızı buluşturacağız." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN