Avrupalı araştırmacılar ortaya çıkardı: Buz adam Ötzi Anadoluluymuş

Avrupalı araştırmacılar ortaya çıkardı: Buz adam Ötzi Anadoluluymuş

Avrupalı araştırmacılar 1991 yılında İtalya - Avusturya sınırındaki Ötztal Alpleri'nde keşfedilen Ötzi hakkında yeni bilgiler elde etmeye devam ediyor. Yaklaşık 5300 yıllık olan buz adam Ötzi'nin yeni DNA analizi, önceki analizin hatalarını ortaya çıkardı. Esasen kelliğe yatkın, koyu renkli gözlere ve koyu bir ten rengine sahip olan Ötzi'nin genlerinin büyük oranda Anadolu'nun ilk çiftçileriyle eşleştiği görüldü.

Milattan Önce 3400 – 3100 yılları arasında yaşadığı düşünülen, bir okla öldürülen ve 1991 yılında Avusturya – İtalya sınırındaki Ötztal Alplerinde bulunan Buz Adam Ötzi, dünyanın bilinen en eski doğal mumyalarından biri. 1991 yılında, dağ yürüyüşü sırasında yolunu kaybeden iki Alman turist tarafından bulunan Ötzi’nin bedeni ve eşyaları İtalya’daki Tirol Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Euronews'te yer alan habere göre; Ötzi'nin DNA'larını yeniden incelemeye başlayan bilim insanları Ötzi'nin sanılanın aksine daha koyu bir tene ve 'kel olduğu' sonucuna vardı. Eurac Enstitüsü'nden raporun eş yazarı Albert Zink, analizleri yapılan genlerinin kelliğe yatkınlık gösterdiğini ve bunun da "yaşı 45 civarında olan mumyada neredeyse hiç saç bulunmadığı" sonucunu ortaya çıkardığını belirtiyor.

Çalışmada mumyanın derisinin, sanılanın aksine, buzda kaldığı için koyulaşmadığını da gören araştırmacılar, bunun "Ötzi'nin orijinal ten rengi" olmasının muhtemel olduğunu kaydetti.

"ATALARI ANADOLU'DAN GELİYOR"

Max Planck'ta araştırmacı olan ve çalışmanın eş yazarı Johannes Krause, "Ötzi'nin yeni genomunda Doğu Avrupalı bozkır çobanlarından hiçbir iz bulamamak bizi çok şaşırttı ve avcı-toplayıcı genlerin oranı da çok düşük" diyor. Krause, "Genetik olarak, atalarının doğrudan Anadolu'dan geldiği görülüyor" diye ekliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN