Teknofest 2020 ne zaman ve nerede yapılacak? İşte Teknofest 2020 tarihi

Teknofest 2020 ne zaman ve nerede yapılacak? İşte Teknofest 2020 tarihi

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde düzenlenen teknoloji yarışmalarının bu yıl da kıran kırana geçmesi bekleniyor. Geçen yıllarda 100 binlerce ziyaretçi ağırlayan Teknofest'in 2020 yılı takvimi belli oldu. Peki, 'Teknofest 2020 ne zaman başlayacak?' Corona virüsü (koronavirüs) salgın hastalığı dolayısıyla ziyaretçi alınmayacak 'Teknofest 2020 ile ilgili bilgiler' haberimizde...

'Teknofest 2020 ne zaman ve nerede yapılacak?', 'Teknofest'e nasıl gidilir?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali 'Teknofest', bu yıl üçüncü kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Daha önce Atatürk Havalimanı ve İstanbul Havalimanı'nda düzenlenen festival, 2020 yılında Gaziantep Havalimanı'nda düzenlenecek. Detaylar haberimizde...

TEKNOFEST 2020 NE ZAMAN?

Türkiye'nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (Teknofest) kapsamında 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarında 20 bin 197 takımda 100 bin kişi mücadele ededecek.

Teknofest 2020, 22-27 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek.

TEKNOFEST 2020 NEREDE YAPILACAK?

2 yıldır ziyaretçi rekorları kıran dünyanın en büyük teknoloji festivali Teknofest, 22-27 Eylül 2020 tarihlerinde Gaziantep Havalimanı'nda gerçekleştirilecek.

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Teknofest Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, "Anadolu'da gerçekleştirme kararı aldık. Aday kentleri değerlendirdik. Gaziantep tüm kriterlerde üst düzeyde. Zeugma burada hemen yakında Göbeklitepe ve eshabı kehf bulunuyor. Biraz daha ileride cezeri türbesi var. Gaziantep'te olmaktan mutluluk duyuyoruz. Amacımız İstanbul'a gelemeyen çocuklara ulaşmak. Umut ışıklarımızın sayısı artsın istiyoruz" dedi.

Teknoloji yarışmaları duyurmak istiyoruz. Birçok farklı alanda 23 dalda ödüllü yarışmalar var. TeknoFest 2020'de yapılan gösteriler Türkiye'yi dünyanın zirvesine taşıyacak.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

"SON 3 YILIN EN YÜKSEK BAŞVURUSUNU ALDIK"

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Genel Müdürü Ömer Kökçam, 24-27 Eylül tarihlerinde Gaziantep'te düzenlenecek Uzay ve Teknoloji Festivali'ne (Teknofest) son 3 yılın en yüksek başvurusunu aldıklarını bildirdi.

Gaziantep Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Vali Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Ömer Kökçam, Alleben Göleti'nde İHA yarışmalarına katılan üniversiteli gençlerle buluştu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ömer Kökçam, Teknofest için 20 bin 197 takım, 100 bin gençten başvuru aldıklarını belirterek şunları ifade etti:

"Gerçekten Gaziantep'te bu yıl yapılmasına karar verdikten sonra bereketini de görmüş olduk. 3 yıla baktığımızda bu yıl, en fazla başvuruyu aldığımız yılımız oldu. Bugün burada hali hazırda bulunduğumuz çadırda üniversiteli takımlarımız var ve toplamda 316 başvurudan 115 takım yarışmaya hak kazandı. Bugün ve yarın hem kayıt hem de teknik kontrol günleri. Sabit döner kanatta yarışmacılar var. Liselilere üst alanda ilk defa bu yıl açıldı, daha öncesinde sadece üniversitelilere yönelikti. Dolayısıyla pazara kadar Alleben Göleti güzel bir etkinliğe şahitlik etmiş olacak. TÜBİTAK yetkililerimiz hazırlıkların hepsinin sağlık şartlarına uygun şekilde olduğunu denetliyor. 23'ü itibarıyla olimpik havuzda su altı yarışmaları devam edecek. 24-27 Eylül tarihlerinde Ortadoğu Fuar Merkezi'nde asıl festivalimizi, tüm yarışmaları barındıran etkinliği gerçekleştireceğiz."

"T3 VAKFININ DESTEKLERİYLE BU ÇITAYI YÜKSELTECEĞİZ"

Vali Gül de tarihi bir olaya tanıklık edildiğini belirterek şu değerlendirmede bulundu:

"100 sene sonra insanlık tarihi yazılırken inanıyorum ki böyle organizasyonlara yer verecekler. T3 Vakfının, Selçuk Bayraktar'ın önderliğinde çalışma arkadaşlarıyla birlikte çok güzel etkinlikler yapılıyor. Teknofest'in bir parçası olan İHA yarışmaları şu anda Alleben Göleti'nde gerçekleşiyor. Gençlerimizin heyecanını, üniversitelerin katılımını gördük. İnanıyorum ki bu altyapının üzerine hem kendileri bir şey koyarak hem de hocalarının, T3 Vakfının destekleriyle bu çıtayı yükselteceğiz."

Belediye Başkanı Şahin, yarışmaya katılan gençler kadar heyecanlı olduklarını vurgulayarak, "Onların gözündeki ışık, heyecan, yüreğindeki yarışma aşkı, bilgi ve becerisi bütün şehre, bölgeye, ülkeye yansıdı. Bu yüzden hem T3 Vakfına hem de Teknofest'i bu şekilde düzenleyen Bayraktar Grubuna teşekkür ediyoruz. Bilgi ve teknoloji çağındayız. Bilgi ekonomisi çok önemli ve en büyük gücümüz beşeri sermayemiz. Gençlerimizi geleceğe hazırlamamız. Bu herhangi bir festival değil. Ülkenin milli ve yerli bütün sanayisi altyapı ve beşeri sermayesine bir paradigma değişikliği getiriyor." ifadelerini kullandı.

TUZ GÖLÜ'NDEN ROKET FIRLATILDI

En yükseği hedefleyen gençler için ROKETSAN ve TÜBİTAK SAGE yürütücülüğünde düzenlenen Roket Yarışması heyecanı 1 Eylül 2020 günü Tuz Gölü'nde yaşandı.

Öğrencilerin uzay teknolojileri alanına ilgilerini arttırarak bu alandaki kabiliyetlerini geliştirmeyi amaçlayan, alçak, orta ve yüksek irtifa kategorilerinde gerçekleştirilen yarışmaya lise, ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri takım olarak katılıyor. Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Yüksek İrtifa Kategorisinde takımlar, 20 bin feet irtifaya atış yapacaklar. Nefeslerin tutularak izlendiği roket atışları 13 Eylül 2020 tarihinde sona erecek.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen roket yarışmasına toplam 516 takım başvuru yaptı. Rapor değerlendirme aşamalarını başarıyla tamamlayan 82 takım finalist olmaya hak kazandı. 75 üniversite takımı 7 adet lise takımı finalist olarak yer aldı. 13 Eylül tarihine kadar devam edecek yarışmada takımlar bir gün montaj alanında roketlerinin montajını tamamlarken bir sonraki gün atış alanında montajını tamamlamış oldukları roketlerin atışını gerçekleştirmektedirler.

YARIŞMA KATEGORİLERİ

Yarışmaya katılacak takımlar 4 kg'dan daha az olmayacak bir faydalı yükü 5000 feet, 10000 feet veya 20000 feet irtifaya çıkaracak bir roket tasarlayıp üreterek fırlatacaklardır.

ALÇAK İRTİFA KATEGORİSİ

Bu kategoride, en az 4 kg kütleye sahip bir faydalı yükü, ticari motorlarla5000 feet irtifaya taşıyacak bir roketin takımlar tarafından tasarlanıp üretilerek fırlatmaya hazır hale getirilmesi ve fırlatılması gerekmektedir. Takımlar aynı zamanda fırlatma sonrası roketin tüm alt sistemlerini ve faydalı yükünü tekrar kullanılabilir halde kurtarmalıdırlar.

ORTA İRTİFA KATEGORİSİ

Bu kategoride, en az 4 kg kütleye sahip bir faydalı yükü, ticari motorlarla 10000 feet irtifaya taşıyacak bir roketin takımlar tarafından tasarlanıp üretilerek fırlatmaya hazır hale getirilmesi ve fırlatılması gerekmektedir. Takımlar aynı zamanda fırlatma sonrası roketin tüm alt sistemlerini ve faydalı yükünü tekrar kullanılabilir halde kurtarmalıdırlar.

YÜKSEK İRTİFA KATEGORİSİ

Bu kategoride, en az 4 kg kütleye sahip bir faydalı yükü, ticari motorlarla 20000 feet irtifaya taşıyacak bir roketin takımlar tarafından tasarlanıp üretilerek fırlatmaya hazır hale getirilmesi ve fırlatılması gerekmektedir. Takımlar aynı zamanda fırlatma sonrası roketin tüm alt sistemlerini ve faydalı yükünü tekrar kullanılabilir halde kurtarmalıdırlar.

Roket Yarışması kapsamında takımların, Ön Tasarım Raporu (ÖTR), Kritik Tasarım Raporu (KTR), Test Hazırlık Raporu (THR) ve Atışa Hazırlık Raporu (AHR) olmak üzere 4 farklı rapor hazırlamaları gerekmektedir. ÖTR değerlendirme sonuçlarına göre bir ön eleme gerçekleştirmektir. Maddi destek almaya hak kazanan takımlar ise KTR sonuçlarına göre belirlenecektir. Atışa hazırlık raporlarının ardından ise finale kalan takımlar belirlenmektedir.

ROKET YARIŞMASI İSTATİSTİKLERİ

Alçak İrtifa - Yurt içinden 259, yurtdışından 3 olmak üzere 262

Orta Yüksek - Yurt içinden 203, yurtdışından 4 olmak üzere 207

Yüksek İrtifa - Yurt içinden 47 olmak üzere toplamda 516 takım başvurusu olmuştur.

Finalist Bilgileri:

Alçak irtifada 4 lise takımı olmak üzere 32 takım finale kalmış ve atış yapmaya hak kazanmıştır.

Orta irtifada 3 lise takımı olmak üzere 44 takım finale kalmış ve atış yapmaya hak kazanmıştır.

Yüksek irtifada 6 takım finale kalmış ve atış yapmaya hak kazanmıştır.

3 kategoride toplamda 82 takım atış yapmaya hak kazanmıştır.

Lise kategorisi haricindeki diğer takımların tamamı üniversite kategorisindeki takımlarıdır.

YARIŞMA PARA ÖDÜLÜ MİKTARLARI

* Alçak İrtifa Kategorisi

Birinci: 50.000 TL

İkinci: 40.000 TL

Üçüncü: 30.000 TL

* Orta İrtifa Kategorisi

Birinci: 50.000 TL

İkinci: 40.000 TL

Üçüncü: 30.000 TL

* Yüksek İrtifa Kategorisi

Birinci: 50.000 TL

İkinci: 40.000 TL

Üçüncü: 30.000 TL

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN