Takviye edici gıda reklamlarına 7 milyon TL'ye yakın ceza kesildi

Takviye edici gıda reklamlarına 7 milyon TL'ye yakın ceza kesildi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, takviye edici gıda reklamının incelendiğini ve toplam 6 milyon 760 bin 476 TL para cezası verildiğini açıkladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, takviye edici gıda sektörü reklamlarında, ‘zayıflatır, yağ yakar, kilo aldırır, boy uzatır, saç çıkartır, kelliği önler, cinsel performansı artırır’ gibi mevzuata aykırı sağlık beyanlarıyla tüketicilerin aldatıldığını belirterek, 2015’den itibaren 764 takviye edici gıda reklamının incelendiğini ve toplam 6 milyon 760 bin 476 TL para cezası uygulandığını açıkladı.

Bakan Pekcan, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök’ün “2015-2020 yılları arasında internetten satışı yapılan gıda takviyelerine ilişkin” soru önergesini yanıtladı. Tüketicilere yönelik tüm mal ve hizmetlerle birlikte takviye edici gıdalara ilişkin reklam ve tanıtımların denetim yetkisinin Bakanlık Reklam Kumlu’nun (REIC) uhdesinde olduğunu belirten Pekcan, şunları aktardı:

KULLANILMASI YASAKLANDI

“Bu kapsamda, takviye edici gıdalar da dahil olmak üzere herhangi bir ürünün reklam ve tanıtımında ‘Sağlık Beyanı’ anlamına gelecek ifade ve görsellerin kullanılması yasaklanmıştır. Herhangi bir ürüne atfen herhangi bir sağlık beyanı kullanılabilmesi için Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan izin alınması gerekmekte. Takviye edici gıda sektöründe, en sık karşılaşılan sorun; başta internet mecrası olmak üzere bu ürünlerin çeşitli mecralarda yapılan reklam ve tanıtımlarında, ‘zayıflatır, yağ yakar, kilo aldırır, boy uzatır, saç çıkartır, kelliği önler, cinsel performansı artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, muhtelif hastalıklara karşı korur veya hastalıkların tedavisine yardımcı olur’ gibi mevzuata aykırı sağlık beyanlarının kullanılması ve böylece tüketicilerimizin aldatılıp yanıltılmasıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN