Sosyal mesafeyle ilgili çarpıcı araştırma: 2 metrenin altına düşerse Kovid-19 riski iki katına çıkar

Sosyal mesafeyle ilgili çarpıcı araştırma: 2 metrenin altına düşerse Kovid-19 riski iki katına çıkar

Koronavirüsten (corona virüsü) etkilenenlerin sayısı dünya genelinde 6 milyonu geçerken, Lancet bilim dergisi ve Dünya Sağlık Örgütü iş birliğinde yapılan araştırma, sosyal mesafenin 2 metreden 1 metreye düşürülmesinin enfeksiyon riskini iki katına çıkarabileceğini ortaya koydu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle dünya genelinde 374 bin 158 kişi hayatını kaybetti, virüs bulaşanların sayısı ise 6 milyon 278 bin 671'e ulaştı.

Salgına karşı ilaç ve aşı çalışmaları devam ederken, dünya genelinde koronavirüs önlemleri çerçevesinde 2 ila 1,5 metre arasında öngörülen sosyal mesafe kuralına ilişkin ise yeni bir araştırma yayımlandı.

MESAFE 1 METRE OLURSA RİSK YÜZDE 13'E ÇIKIYOR

The Guardian'da yer alan haberden T24'ün aktardığına göre, Lancet ve Dünya Sağlık Örgütü ortaklığındaki araştırma sosyal mesafenin düşürülmesinin muhtemel sonuçlarını ortaya koydu. Buna göre, iki insan arasında mesafe 1 metreden uzun olursa enfeksiyon riski yüzde 3 olarak bilinirken mesafenin 1 metreye kısalması riski yüzde 13’e çıkarıyor. Sonuçlar her 3 metre uzaklığın riski daha da düşürdüğünü gösteriyor.

Edinburgh Üniversitesi’nden Kamu Sağlığı Profesörü Linda Bauld, “En büyük bulgu mesafenin önemi. Britanya’da mesafenin 2 metre kuralı olmasına dair çok şikayet edildi ancak bunu korumak önemli. Bazı alanlarda bu çok zor olacak ama alışmak gerekiyor” dedi.

MASKE KULLANIIMIN ETKİSİ NE?

Araştırmacılar koronavirüs önlemleri arasında maske kullanımının da etkisini araştırdı. Sonuçların kesin olmadığının vurgulandığı araştırmada maske takıldığında enfeksiyon riskinin yüzde 3, takılmadığında yüzde 17 olduğu belirtildi.

'2 METRE MESAFE YETERLİ DEĞİL'

Öte yandan, Tayvan Ulusal Sun Yat-sen Üniversitesi’nden Chia Wng ve California Üniversitesi’nden Kimberly Prather ve Dr. Robert Schooley, salgınının başladığı günlerde başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere birçok sağlık kuruluşu ve yetkili mercinin önerdiği “2 metrelik sosyal mesafe”nin aslında yeterli olmadığını iddia etmişti.

DÜNYA GENELİNDE SON DURUM

Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünya genelinde virüs nedeniyle 374 bin 158 kişi öldü, virüs tespit edilen 2 milyon 852 bin 784 kişi iyileşti.

Dünya genelinde Kovid-19 saptanan kişi sayısı, 6 milyon 278 bin 671'e ulaştı.

ABD, en fazla vaka ve ölümün görüldüğü ülke oldu. Ülkede 1 milyon 837 bin 170 kişide Kovid-19 tespit edilirken, salgın nedeniyle 106 bin 195 kişi öldü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN