Sonbahar bipolarda çöküntü nedeni

Sonbahar bipolarda çöküntü nedeni

Her 100 kişiden 2’sinde görülen bipolar bozukluk hastalarının sonbaharda çöküş yaşadığı uyarısında bulunan Dr. Dilek Sarıkaya 'Araştırmalar çökkünlük döneminde intihar riskinin arttığına dikkati çekiyor' dedi.

Bipolar bozukluk hakkında bilgi veren Dr. Dilek Sarıkaya “Toplumda her 100 kişiden 2 veya 3’ünde görülebilen ruhsal bir hastalık. Ortalama başlangıç yaşı 20,25 yaş civarındadır” dedi.

Bütün insanların duygusal dünyasında, ruh halinde değişiklikler olabileceğini kaydeden Dr. Sarıkaya “Ancak bipolar bozuklukta; yaşamsal olaylarla kısmen veya tamamen ilişkisiz olarak, uzun süren, keskin iniş çıkışların olduğu, düşünceleri, duyguları, davranışları ve yaşamı etkileyen yoğun duygudurum değişimleri yaşanır” bilgisini verdi. Dr. Sarıkaya, hastalığın seyrindeki en önemli özelliklerden birinin de mevsimsel özellik göstermesi olduğunu kaydederek “İlkbahar-yaz aylarında taşkınlık, coşkunluk yaşarken, sonbahar-kış aylarında çökkünlük, durgunluk içine girerler” dedi.

Dr. Sarıkaya, şu öneli uyarıyı yaptı: “Sonbaharın son günleri ve kışın ilk günlerine doğru ise çökkünlük belirtileri ortaya çıkabilir. İçe kapanma, isteksizlik, karamsar düşünceler, derin bir mutsuzluk, geleceğe dair ümitsizlik ve zaman zaman intihar düşünceleri ve davranışı görülebilir. Yapılan araştırmalar hastalığın çökkünlük dönemlerinde hastalarda intihar riskinin arttığına dikkati çekmektedir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN