Son dakika! Türkiye Sigorta Birliği'nden 'BES' tepkisi: Bu yorumların hepsi yanlış

Son dakika! Türkiye Sigorta Birliği'nden 'BES' tepkisi: Bu yorumların hepsi yanlış

Son dakika haberi... BES'de biriken fonların güvenilirliği ile ilgili Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli 'Açık ve net bir şekilde söylüyorum; bu yorumların hepsi yanlış. Bu haksızca ve eksik bilgiyle yapılmış yorumlar vatandaşın da haklarını kaybetmesine neden olabilecek. Vatandaşlar sigorta şirketlerine sormadan, oradan buradan duydukları maksatlı yorumlarla hareket etmesinler' dedi.

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, BES'de biriken fonların güvenilirliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

AA Finans Masası’na konuk olan Benli, BES'te biriken fonların güvenilirliğine dair son dönemde bazı eleştirilerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine, bu eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

"BU YORUMLARIN HEPSİ YANLIŞ"

Benli, "Açık ve net bir şekilde söylüyorum; bu yorumların hepsi yanlış. Bu haksızca ve eksik bilgiyle yapılmış yorumlar vatandaşın da haklarını kaybetmesine neden olabilecek. Vatandaşlar sigorta şirketlerine sormadan, oradan buradan duydukları maksatlı yorumlarla hareket etmesinler." ifadelerini kullandı.

Türkiye Sigorta Birliği'nin bu konuda sistemin açık ve şeffaf bir şekilde çalıştığına dair açıklama yaptığını anımsatan Benli, tüm dünyada yatırım-tasarruf ilişkisinin bireysel emeklilik sisteminden fonlandığını bildirdi.

Benli, tasarruf açığının BES ile kapatılabileceğini kaydederek, bireysel emeklilikte 2003'ten bu yana süren, her geçen yıl ivmesi artan, hükümetin takip ettiği ve desteklediği bir başarı hikayesinin bulunduğunu, sistemin çok daha ileri götürülebileceğini anlattı.

"HİÇBİR ŞEKİLDE HACİZ MÜMKÜN DEĞİL"

BES'te katılımcıların kendi fonlarını kendilerinin seçtiğini, istedikleri zaman bu fonları değiştirebildiğini aktaran Benli, ister devlet tahviline, ister hisse senedine, ister özel tahvile yatırım yapılabildiğinden bahsetti.

Benli, "BES, uzun vadeli tasarruf sistemi. Aylık küçük küçük tasarruflarla katılımcılarımızın emeklilik dönemindeki refahlarını çalıştığı zamandaki refah düzeyinde tutmak üzerine bir sistem" ifadelerini kullandı.

BES'te yüzde 25 devlet katkısı olduğunu hatırlatan Benli, "Hiçbir şekilde haciz, rehin mümkün değil. En güvenli yatırımlardan, tasarruf araçlarından bir tanesi. Sermaye piyasaları açısından da ülke hepimizin, burada yatırım yapılmasının kimsenin zararına olmaz. Sinerjiyi artırır." dedi.

"KURULDUĞU GÜNDEN BU YANA CİDDİ BİR ARTIŞ VAR"

Türkiye Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Benli, BES'in 2003'te kurulduğunu belirterek, fonların ulaştığı büyüklüğe ilişkin şu bilgiyi verdi:

"Kurulduğu günden bu yana ciddi bir artış var. BES ve Otomatik Katılım Sistemi'nin (OKS) büyüklüğü 160 milyar lira. Toplamda 12,5 milyon katılımcı var sistemde. Burada potansiyel çok yüksek. Mevzuat anlamında beklediğimiz 18 yaş altının devreye girmesi. 18 yaş altı 20 milyon civarında potansiyelin sistemde kapasite olarak oluşması demek. Ne kadar erken yaşta tasarruf bilincini oluşturursak o kadar önemli.

18 yaş altı, dövizli BES ve benzeri bazı uygulamalar devre girdiğinde bu alanda çok ciddi potansiyel oluşacak. Toplam potansiyelimizin çok kısa sürede 400 milyar liraya çıkması muhtemel. Son bir yılda OKS ile birlikte fon büyüklüğü 30 milyar lira birden arttı. Bugünkü verilerle ve potansiyelle kısa vadede 400 milyar liralık büyüklüğe ulaşabiliriz."

Ev hanımlarının bile birikimlerini BES'te biriktirmesinin fon büyüklüğünü 60 milyar lira artırabileceğini dile getiren Benli, yeni uygulama ve değişikliklerle toplam fon büyüklüğünün çok daha fazla artabileceğini söyledi.

"DÖVİZLE BES'LE ÜLKEYE CİDDİ DÖVİZ GİRİŞİ OLACAK"

Benli, sigorta sektörünün çok açık ve şeffaf olduğunu belirterek, kullanıcıların, devlet denetimindeki birikimlerinin nerede kim tarafından kullanıldığını istedikleri zaman görebileceğini vurguladı.

Bireylerin kendi hesaplarında, kendi gözetimlerinde devam eden şeffaf bir yönetim olduğunu belirten Benli, finansal sistem içerisinde en fazla denetlenen ve yasal düzenlemeleri en sıkı olan sektörün sigortacılık olduğunun altını çizdi.

Benli, dövizli BES uygulamasının sektöre sağlayacağı katkılar ile ilgili de şunları söyledi:

"Bizim hem mavi kartlı vatandaşımız hem de yurt dışında yaşayan birçok vatandaşımız var. Onların gelirleri giderleri döviz üzerinden, dolayısıyla tasarruflarını da yine döviz üzerinden yapmak istiyorlardı. Buradaki bir ihtiyaçtan doğan bir sonuç bu. Yurt dışında yaşayan 6 milyon vatandaşımız var. Dövizli BES, 6 milyon kişinin Türkiye'ye döviz gönderip, döviz üzerinden tasarruflarını, emekliliğini Türkiye'de yapmasıdır. Yani dövizin Türkiye'ye getirilmesi söz konusu. Burada ikincil bir mevzuat var. Sektör olarak bu mevzuatın çıkmasını bekliyoruz. İkincil mevzuatımız tamamlandığında burada da önemli bir ivme kat edilecek."

NE OLMUŞTU?

Türkiye Sigorta Tanımı Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili "Fon tutarı 154 milyar liraya ulaşan bireysel emeklilik sisteminde yapılacak atılımlarla reel sektöre uzun vadeli ve düşük vadeli kaynak sağlanabilecektir" açıklamasında bulunmuştu. Erdoğan'ın BES çıkışının ardından BES yatırımcıları tedirgin olmuş, siyasi partilerde de peş peşe tepkiler gelmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN