Denizin rengi sapsarı oldu! Akdeniz'de korkutan görüntüler, köpükle beraber onlarcası ölü olarak kıyıya vurdu

Denizin rengi sapsarı oldu! Akdeniz'de korkutan görüntüler, köpükle beraber onlarcası ölü olarak kıyıya vurdu

Antalya’da denizin rengi sapsarı oldu! O görüntüyü görenler ne olduğunu anlayamazken, Büyükşehir Belediyesinden bilgilendirme açıklaması gecikmedi. Meğer denizin renginin nedeni onlarca ölüymüş…

Antalya’nın Alanya ilçesindeki bir plajda denizin kıyısında sarı renkte köpükler oluştu. O görüntüler kısa süreli paniğe neden olurken, gerekli açıklama Büyükşehir Belediyesinden geldi…

BU DÖNEMLERDE OLAN BİR ŞEY

Belediye tarafından yapılan açıklamada, "Antalya kıyılarımızda, genellikle bu dönemlerde deniz yüzeyinde akıntıyla çizgisel bir hat olarak, yüzeysel sularda ise kümelenmiş şekilde görülen sarı renk tonlarındaki tabaka, mevsimsel değişimle birlikte doğal olarak rüzgarlarla taşınan bitki ve ağaç polenlerinden kaynaklanmaktadır" denildi.

Bölgede hava sıcaklıkları da mevsim normallerinin üzerinde ilerliyor ve 28-29 derecelerde seyrediyor. İlçe merkezindeki Galip Dere Halk Plajı’nda deniz kıyısının bazı kesimlerinde Mayıs Köpüğü olarak bilinen köpük tabakası dikkat çekerken, içinde çok sayıda ölü denizanası olduğu da gözlemlendi.

“BU SENE ÇOK DENİZANASI ÖLDÜ”

Sahilde balık tutarken, deniz kıyısındaki tabakayı gören Ramazan Akboğa adlı vatandaş, bu sene denizanası ölümlerinin çok olduğunu söyleyerek, "Genelde burada denizanası çok ölüyor. Bu sene çok denizanası öldü. Bu kıyıda neredeyse 150 denizanası öldü. Hava şartlarına mı bağlı artık bilmiyorum. Ben 30 yıldır balık avlıyorum, hiç böyle bir şey görmedim. İnşallah bundan sonra da olmaz" dedi.

alanyada-denizin-rengi-sari-oldu.jpg

GEMİ ATIĞI OLMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

"Yüzeysel sularda ise kümelenmiş şekilde görülen sarı renk tonlarındaki tabaka, mevsimsel değişimle birlikte doğal olarak rüzgarlarla taşınan bitki ve ağaç polenlerinden kaynaklanmaktadır. Son günlerde, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüze deniz yüzeyinde gemi ve deniz araçlarından kaynaklı atıkların boşaltıldığına dair gelen bildirimlere istinaden Deniz ve Kıyı Yönetimi Şube Müdürlüğümüz ekiplerince alınan deniz suyu numunelerinde yapılan analiz ve mikroskobik incelemeler neticesinde söz konusu maddelerin organik kökenli mevsimsel değişime dayalı polen tozu olduğu tespit edilmiştir. Antalya kıyılarımızda, genellikle bu dönemlerde deniz yüzeyinde akıntıyla çizgisel bir hat olarak, yüzeysel sularda ise kümelenmiş şekilde görülen sarı renk tonlarındaki tabaka, mevsimsel değişimle birlikte doğal olarak rüzgarlarla taşınan bitki ve ağaç polenlerinden kaynaklanmaktadır.

Bahar aylarının gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte bitki ve ağaçların üzerindeki polenlerin ve çiçek tozlarının, doğanın bir gereği olarak diğer bitkilere taşınması ve üremeleri gerekmektedir" denilen açıklamada, "Bu taşınım doğada rüzgarlarla gerçekleşmektedir. Polenlerin çapları ortalama olarak 100 mikron boyutunda olup, yapıları balmumu formunda olduğundan su yüzeyinde yüzmekte ve suya karışmamaktadırlar. Araştırmalara göre, bir orta boy meyve ağacı ortalama 600 milyon ve bir çam kozalağının yılda 5 milyondan fazla, tek bir ağacın ise 10 milyardan fazla polen üretebildiği göz önüne alındığında kıyılarımızdaki bu görüntünün doğal olabileceği düşünülmektedir. Denizlerimizin korunmasına yönelik çalışmalarımızı titizlikle devam ettireceğiz"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN