ABB harekete geçti! Ankara’nın ilklerle dolu tarihinin değerine değer katılacak: 102 yıllık yapı çürümekten kurtulacak

ABB harekete geçti! Ankara’nın ilklerle dolu tarihinin değerine değer katılacak: 102 yıllık yapı çürümekten kurtulacak

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve Ankara Kent Konseyi (AKK), 1922’de inşaatı tamamlanan ve terk edilmiş vaziyette yıllardır bekleyen “Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı” için hareket kaçtı. Bu adım sonrası 102 yıllık apartman artık müze olacak…

Kurtuluş Savaşı’nda Milli Mücadele’ye satın aldığı uçaklar ve askeri mühimmatları Türk ordusuna bağışlayarak destek veren tüccar Erzurumlu Nafiz Kotan’ın, Ankara Altındağ ilçesine bağlı Ulus semtinde yaptırdığı “Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı” başkentin ilk kaloriferli ve asansörlü binası olarak biliniyor.

Işıklar Caddesi ve Alataş Sokağı’nın kesişiminde 200 metrekare üzerine Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun 1922’de yapımını tamamladığı 4 katlı apartman, şuan kilitli, bakımsız ve terkedilmiş vaziyette. Ankara Kalesi ile müzeler bölgesinde yer alan apartmanın, 1800'ün üstünde bileşeni bulunan Ankara Kent Konseyi'nin (AKK "Kent Belleği Müzesi" olması için aldığı tavsiye kararı doğrultusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) kamulaştırma çalışması başlattı.

yeni-proje-4-001.jpg

“MÜZE OLARAK YAŞATMALIYIZ”

Apartmanın tarihi önemine değinen AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Altındağ ilçesinde bulunan Arslanhane ve Polatlı’daki Gordion Antik Kenti’nin kısa süre önce UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiğini anımsattı. Yılmaz, "Bu kent verilerine, Cumhuriyetin ilk dönem eserlerinden Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı'nı da eklemeliyiz. Burayı kent belleği müzesi olarak yaşatmalıyız. Buradan kurtuluştan kuruluşa bütün süreci her detayıyla göreceğimiz bir diyaloğu, bir süreci, bir belleği oluşturma arzusundayız. Bu binanın sahibi olan Erzurumlu Nafiz Bey aynı zamanda Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında Kuvayımilliye saflarında yer almış bütün servetini de Kurtuluş Savaşı ve milletimizin bağımsızlığı için harcamıştır" ifadelerini kullandı.

Kotan’ın, Ankara Palas, Milli Savunma Bakanlığı, Etnografya Müzesi, Türkiye İş Bankası gibi kent belleği çalışmasında yer alan binaların yapımına katkı sağladığını da söyleyen Yılmaz, atıl durumda olan Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı’nı kente ve kentliye tekrardan kazandırmak istediklerinin altını çizdi.

yeni-proje-5.jpg

KAMULAŞTIRMA SÜRECİ BAŞLADI

AKK olarak aidiyet duygusu oluşması için hayata geçirdikleri projeler gibi söz konusu apartmanın da yaşatılması gerektiğini dile getiren Yılmaz, şu ifadelere yer verdi:

"Ayrıca bu binanın mimari olarak ilklerden sayılabilecek özellikleri, mimarlık çevreleri tarafından çok yakından takip edilmektedir. Ankara'nın tarihsel mirası olan Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı kentin kalbinde yeniden diriltilmelidir. ABB bu çerçevede daha önce çalışmalar başlatmıştı. Binanın kamulaştırılması için ailelerle görüşmeler yapılmış, dönem dönem aksaklıklar çıkmıştı. Günümüzde ABB'ye bağlı Ankara'nın tarihi ve kültürünü araştırma komisyonu tarafından hazırlanan raporla, Ankara belleğine katkı yapmak maksadıyla Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı'nın tarihi araştırıldı ve kent tarihine yeniden kazandırılması talep edildi. ABB Meclisi, tüm partilerin oy birliğiyle bu raporu kabul etti ve kamulaştırma süreci başladı.

yeni-proje-7-001.jpg

Bizler de bu yönde yapılacak her çalışmaya öncü, her çalışmanın muhafızı ve emek vereni olmak için büyük bir irade koyuyor ve tekrar tekrar öneriyoruz. Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı olarak 1922 yılında Ankara'ya kazandırılan bu mimari eser, 'Kent Belleği Müzesi' ile Ankara tarihine, Ankara turizmine ve Ankara'nın geleceğine armağan edilsin diyoruz. Bu konuda bütün bileşenleri, bütün kentlileri bütün sorumluluk alacak olan kent sakinlerini sorumluluk almaya davet ediyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN