1500 öğrenci üzerinde araştırıldı: Okuldaki başarısızlığın nedeni bu olabilir! Meğer tahminlerin çok üzerinde zararlıymış

Prof. Dr. Erol Belgin'in, 15 okuldaki 1500 öğrenci üzerinde yaptığı araştırmada, trafiğin yoğun olduğu gürültülü bölgelerdeki eğitim kurumlarında eğitim gören öğrencilerin başarı oranının, sessiz ve sakin bölgelerde bulunan eğitim kurumlarındaki öğrencilerin başarısından yüzde 16 ile 36 arasında daha düşük olduğu ortaya çıktı. İşte, gürültünün zararları...

Ankara'da özel üniversitede odyoloji ve konuşma bozuklukları uzmanı Prof. Dr. Erol Belgin ve ekibi, Ankara'da 15 semtteki 15 okulda eğitim gören 1500 öğrenci üzerinde gürültünün etkilerini araştırdı. 750'si araç trafiğinin yoğun olduğu caddelere yakın, diğer 750'si daha sakin bölgelerdeki okullarda eğitim gören öğrenciler üzerinde yapılan araştırmada, gürültü arttıkça öğrencilerin başarı oranının düştüğü ortaya çıktı.

Buna göre; gürültünün yoğun olduğu cadde kenarındaki okullarda bulunan öğrencilerin başarı oranının, sessiz ve sakin bölgelerdeki okullarda eğitim gören öğrencilere göre yüzde 16 ile 36 arasında daha düşük olduğu belirlendi. Araştırmada ayrıca hava kirliliğinin etkisinin de yine öğrencilerde başarı oranını düşürdüğü tespit edildi.

gurultulu-ortamda-calismak-ogrenciyi-nasil-etkiler-2.jpg

İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI SES SEVİYESİ KAÇ DESİBEL?

Prof. Dr. Erol Belgin, insan sağlığı için işitme sisteminin çok önemli olduğunu ve bu sistemin de ayakta kalabilmesi için birtakım kurallar olduğunu söyledi. Prof. Dr. Erol Belgin, konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Bunlardan en önemlisi de gürültüye maruz kalmamak. Buna ilişkin dünya standartları var. DRC dediğimiz 'zarar verme eşiği' anlamına gelen değerler var. İşitme sisteminin hasar görmemesi için, içerideki hücrelerin tahrip olmaması için en önemli şey sesin belli bir şiddeti aşmaması gerekir. Dünya standardında bunun da skalası 85 desibeldir. 85 desibeli aştıktan sonra kulaktaki hücresel yapıda kırılmalar, bozulmalar oluyor ve 'akustik travma' dediğimiz özellikle yüksek frekanslar, tiz seslerin tamamıyla ortadan kalkmasına neden oluyor."

gurultulu-ortamda-calismak-ogrenciyi-nasil-etkiler-3.jpg

ÇOK YÜKSEK SES KULAĞA ZARAR VERİR Mİ?

Prof. Dr. Erol Belgin, akustik travmaların en yoğun olduğu yerlerin havalimanları olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Uçak inerken, nereden bakarsanız 130-140 desibele kadar artan bir ses şiddeti var. Bu ses şiddetine maruz kalınan yerde ya da çevresinde bir okulunuz, eğitim yeriniz varsa oradaki çocukların hepsinin başarı düzeyini, birçok gelişimsel özelliklerini olumsuz etkiliyor.

Bizim yaptığımız araştırmada gürültünün, çocuklarımızın başarı oranlarına etkisi ve patolojilerle ilgili durumlarına baktık. Evleri cadde üzerindeyse, bunlardaki kulakla ilgili bozukluklar, başarılarındaki eksiklikler; ayrıca okulları gürültülü bir konumdaysa, sakin ve sessiz olan bölgelerde bulunan okullardaki öğrencilere göre başarı oranı çok daha düşük.

Çok sessiz ve sakin bir bölgede bulunan eğitim kurumunda eğitim alan öğrencilerin başarıları, gürültülü ortamdaki özellikle ilkokul öğrencilerinin başarılarından yüzde 36 daha fazla."

gurultulu-ortamda-calismak-ogrenciyi-nasil-etkiler-1.jpg

KULAK TRAVMASI ZARARLARI NELER?

Prof. Dr. Erol Belgin, havalimanı lokasyonunun yakınındaki ya da cadde üzerinde bulunan yerleşim yerlerinde oturanların gürültüden dolayı dikkat dağınıklığı yaşadığını da dikkat çekerek, "İnsanın yaşamı için gerekli olan beyin fonksiyonlarının birçoğunu gürültü olumsuz etkiliyor. Bunlar yapılan çalışmalarda ortaya çıkmış ve halen de çıkmaya devam ediyor. 85 desibeli aşan sesler, insan sağlığını sadece işitme yönünden değil psikolojik durumu da dahil her şeyini etkiliyor" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN