Hamileler dikkat: Bu belirtiler beyin kanaması işareti olabilir! Uzmanı tek tek anlattı

Hamileler dikkat: Bu belirtiler beyin kanaması işareti olabilir! Uzmanı tek tek anlattı

Beyin kanamasının kadınlarda gebelik zehirlenmesi ile gelişebildiğini vurgulayan Dr. Kerem Bıkmaz, özellikle hamilelerin dikkatli olması gerektiğini söyledi: İşte detaylar...

Anevrizma, yani halk dilinde bilinen adıyla beyin kanaması; ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, fışkırır tarzda kusma, konuşmada güçlük ve baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Ölüme veya telafisi mümkün olmayan başka hasarlara yol açabilen çok ciddi bir sağlık problem.

BEYİN KANAMASI (ANEVRİZMA) NASIL GELİŞİR?

Nöroşirurji (beyin cerrahisi) uzmanı Op. Dr. Kerem Bıkmaz'a göre, sıklıkla damarların çatallanma bölgelerinde görülen anevrizma, beyindeki atardamar duvarının zayıflaması sonucu ortaya çıkabilmektedir.

Gazete Kolektif'te yer alan habere göre, balonlaşan yapı, normal damara kıyasla daha dayanıksız ve bazı şartlar altında yırtılıp beyin içinde kanamaya yol açar. Bu durum ise yaşamı tehlikeye sokabilir.

BEYİN KANAMASINI (ANEVRİZMA) TETİKLEYEN FAKTÖRLER NELER?

  • Pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanımı
  • Beyin tümörleri
  • Vücuttaki kan damarlarının iltihaplanması yani 'vaskülit' ile seyreden hastalıklar
  • Hipertansiyon
  • Diyabet hastalığı
  • Yüksek kolesterol
  • Yaş
  • Şişmanlık
  • Sigara kullanımı

BEYİN KANAMASI (ANEVRİZMA) KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Özellikle 50 yaş üzeri kişilerde yüksek tansiyon, diyabet ve damar sertliğine bağlı olarak beyin kanaması görülme riski daha fazla. 40 yaşın altındaki kişilerde görülen beyin kanaması sebeplerinin ise araştırılması gerekir.

Hamilelik sırasında oluşan ve tedaviye alınmayan yüksek tansiyon ile sigara kullanımı, beyin kanaması riskini artırır. Ayrıca beyin kanaması, damar sertliğine neden olan risk faktörleri ile oluşabileceği gibi, kadınlarda, eklampsi (gebelik zehirlenmesi) ile de gelişebilir.

Öte yandan, yüksek tansiyon hastalarında, sıcak havalara bağlı olarak ani ve denetimsiz bir şekilde yükselen tansiyon da beyin kanamasına neden olabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN