Akciğer nakli merkezleri kapanıyor: Hastalar yaşam mücadelesinde artık yalnız

Akciğer nakli merkezleri kapanıyor: Hastalar yaşam mücadelesinde artık yalnız

Akciğer nakli bekleyen hastalar için umut ışığı sönüyor. Son yıllarda 11'den ikiye düşen akciğer nakli merkezi sayısına bir yenisi daha eklendi. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hasta alımları durduruldu. Bu durum, 210'un üzerinde nakil bekleyen hastayı endişeye sürüklüyor.

Son yıllarda Türkiye'deki akciğer nakli merkezlerinin sayısında ciddi bir azalma yaşanıyor. Eskiden 11 olan merkez sayısı şu anda sadece ikiye düşmüş durumda. Bu durum, nakil bekleyen hastalar için ciddi endişeleri de beraberinde getiriyor. Özellikle İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşananlar, bu sorunun sadece sayısal bir boyutu olmadığını, aynı zamanda bir kalite ve erişim meselesi olduğunu gösteriyor.

'AMELİYAT OLAMAMA RİSKLERİ DE VAR'

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, konu hakkında ciddi eleştirilerde bulundu. Dr. İlgezdi, akciğer nakli için sırada bekleyen 210’un üzerinde hastanın yalnızca organ bulma kaygısıyla değil, aynı zamanda ameliyat olamama riskiyle de karşı karşıya olduğunu belirtti. Nakil merkezlerindeki uzman eksikliği ve yetersiz ekipman, hastaların hayatını doğrudan etkiliyor.

Ayrıca, Dr. İlgezdi bir annenin feryadına da değindi; nakil bekleyen oğlu için endişelenen bir anne, durumun vahametini tüm çıplaklığıyla ortaya koydu. Hastane içindeki doktorlar ise özlük hakları, ekip ve ekipman yetersizliği gibi nedenlerden ötürü yeni hasta alımını durdurduklarını ifade ettiler. Bu durum, sağlık personelinin daha iyi şartlarda hizmet sunma amacını taşısa da, hastaları ve yakınlarını zor durumda bırakıyor.

'BİR HOCA AYRILDIĞINDA MERKEZ KAPANIYOR'

Dr. İlgezdi'ye göre, iktidarın bu konuda etkili önlemler almadığı, uzmanların devlet hastanelerinden ayrılmalarını engelleyecek herhangi bir çalışma içerisinde olmadığı için bu sorunlar yaşanıyor. Yöneticiler, hocaların ayrılacağını önceden bildirmelerine rağmen gerekli önlemleri almadı. Bunun sonucunda bir hoca ayrıldığında, nakil merkezi işlevsiz hale geliyor ve kapanıyor. Yeni uzmanlar yetiştirilmediği ve mevcut merkezler yetersiz kaldığı için, yeni merkezlerin açılması şart hale gelmiş durumda.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN