Piyasalar yangın yeri! Dolar, euro ve altın aldı başını gidiyor

Piyasalar yangın yeri! Dolar, euro ve altın aldı başını gidiyor

Kovid-19 salgınında yeniden artış gösteren vaka sayılarıyla birlikte yükselişe geçen ve 7 TL sınırını aşan dolar/TL yeni güne 7,05'ten başlayan dolarda yüksek tansiyon sürüyor. TL'de yaşanan sert değer kayıpları devam ederken önce 7,10'u aşan dolar 7,23'ü de geçerek 7,25'i gördü. Dolar ilerleyen saatlerde 7,28'e yükseldi ve bugüne kadarki en yüksek düzeyi gördü. Euro ise 8,64'e kadar çıkarak rekor tazeledi. Sterlin/TL kuru da 9,55'le rekor kırdı. Gram altın 478 liradan işlem görürken, çeyrek altın da 811 seviyelerinde.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ikinci dalga endişeleri, ABD ile Çin arasında devam eden gerilimin etkisi, salgına karşı açıklanan parasal destek paketlerinin de etkisiye dolar, euro ve altın fiyatlarında yükseliş sürüyor.

Londra'daki swap faizlerinin bir anda artmasının ardından TL ihtiyacı olan yabancılar hisse senedi ve tahvil satışı gerçekleştirdi.

DOLARDA SON DURUM

Bunun üzerine Borsa İstanbul'da dün yüzde 3'ü aşkın kayıp yaşanırken, dolar/TL 7.05 seviyesinin de üzerine çıktı.

TL'de yaşanan sert değer kayıplar devam ederken dolar/TL 7,10’u aştı. Yükselişini sürdüren kur 7,23 seviyesini de geçti.

Dolar kuru 7,28'e kadar yükselerek rekor kırdı. Dolarda bir önceki rekor, 7 Mayıs’ta 7,26 sınırının aşılması ile kırılmıştı.

EURO TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK SEVİYESİNİ GÖRDÜ

Dün 8,39 ile tüm zamanların rekoru kıran euro bir kez daha rekor kırdı. 8,64'e kadar çıkarak rekor tazeleyen euro şu saatlerde 8,6431 seviyelerinden işlem görüyor.

Sterlin/Dolar kurundaki yükseliş ise yüzde 4'e aştı ve 9,55'in üzerini gördü.

ALTIN DURDURULAMIYOR

Altının ons fiyatı dün yükseliş eğilimini sürdürerek 2.055 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Altının ons fiyatı bugün 2.50 dolar seviyelerinde.

Aynı dakikalarda gram altın 478,27, çeyrek altın ise 811,90 seviyesinde işlem görüyor.

'4 AYDA 40 MİLYAR DOLAR REZERV ERİDİ'

Piyasalardaki durdurulamayan yükselişi değerlendiren Ekonomist Uğur Gürses ise şu sözleri kaydetti:

Döviz borçlusu ülkede ulusal paranızı bollaştırırsanız paranızın fiyatını (faizini) ucuzlaştırsanız bir de sabit kurdan tanzim satış yaparak kuru tutmaya çalışırsanız; böyle 4 ayda 40 milyar dolar rezervi eritirsiniz, bir işe de yaramaz. Kuru tutamadığınızla kalırsınız.

KUR NEDEN YÜKSELİYOR?

Para piyasası uzmanları TL'deki değer kaybını ve Dolar/TL kurundaki yükselişi birkaç temel nedene bağlıyor.

Enflasyonun çift hanelerde kalmaya devam etmesine karşın Merkez Bankası'nın son bir yıl içerisinde politika faizini yüzde 24 seviyesinden yüzde 8,25'e kadar indirmesinin TL'nin cazibesini azalttığı ve yatırımcıların TL varlıklara olan ilgisinin azaldığı belirtiliyor.

Enflasyonun yüksek seyretmesine karşın faiz indirimlerinin sürmesi sonucunda Türkiye negatif reel faiz veren bir ülke konumuna gelmiş durumda.

YIL SONU ENFLASYON NE OLACAK?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, dövizdeki hareketlilik sonrası yıl sonu enflasyon tahminlerine ilişkin yaptığı açıklamada, "Enflasyonun 2020 yılı sonunda yüzde 8,9 olarak gerçekleşeceğini, 2021 yıl sonunda ise yüzde 6,2’ye geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz" demişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN