Kaçırılan sevda treni elli yıl sonra durakta

Kaçırılan sevda treni elli yıl sonra durakta

Tahir Abacı’nın esasında bundan 50 yıl önce yazmaya başladığı ancak 2024’te dokuzuncu romanı olarak yayımlanan ‘O Sevdalar Ezeldendi’ Sözcükler Yayınevi’nden çıktı. Kitap, platonik aşkı Ankara garından trene binen, ancak yazdığı romanı cesaret edip bir türlü ona veremeyen Kerem üzerinden çok katmanlı bir hikayeyi okura sunuyor. ‘Roman içinde roman’ türündeki kitap 1970’li yılların toplumsal yansımalarına, üniversite olaylarına, sınıfsal farklılıklarına ve yayıncılık dünyasına ışık tutuyor.

BESİM DALGIÇ

Kitaplarımın bazılarını, sinema, tiyatro dergilerimi yararlanabileceklerini düşündüğüm yazar dostlarıma veriyorum. Sinema, tiyatro için iyi denemeler yazan Erdem Beliğ Zaman için ayırdığım ‘ve Sinema’ dergisinin ilk sayısını karıştırırken Enis Batur’un ‘Sinema İçin Mecnun’ adlı makalesinde, “Memet Fuat, edebiyata ilginin sol yayınlara ilginin başlamasıyla bittiğini yazacaktı” cümlesine rastladım. Gerçekte bu sorunun sağı solu yok... Ama günümüzde durum daha da vahim. Darbe sonrası uygulanan ekonomik liberalizmin sermaye desteğiyle yaygınlaşan kitap fuarları yayıncılığı ‘kabz-ı mal’laştırdı. Orta ve küçük ölçekteki yayıncıları ezdi... Oysa ‘80’lere kadar kitap kitapçıdan alınırdı. Bu bağlamda Louse-Ferdinand Céline ‘Profesör Y İle Konuşmalar’ kitabında, edebiyatın sahte dehalarının ipliğini pazara çıkarır, bu dünyaya hükmeden güç ilişkilerini ortaya döker.

TAHİR ABACI’NIN ELLİ YIL SONRA YAYIMLADIĞI ‘İLK ROMANI’

Öte yandan ‘kabz-ı mallar’a direnen, Turgay Fişekçi’nin Sözcükler gibi hâlâ edebiyata değer veren, bağımsız yayınevlerinin varlığı sevindirici. Sözcükler Yayınevi, yıllardır çıkardığı edebiyat dergisinin yanı sıra kaliteli kitaplar da yayınlıyor. Tahir Abacı’dan ‘O Sevdalar Ezeldendi’ romanı da bu kitaplardan biri. Arka kapaktaki açıklamada yer alan “Tahir Abacı’nın, yirmili yaşlarda ezel sevdalar zamanında bir ‘ilk roman’ olarak birkaç kez başlangıç yaptığı roman, elli yıl sonra tamamlandı ve onun dokuzuncu romanı olarak yayımlanıyor” ifadelerinden bu kitabın ortaya çıkması için epey beklendiği anlaşılıyor...

21kr02man1.jpg
Tahir Abacı

Çok soğuk bir Ankara gecesi. Yıllardır görüşmemiş iki arkadaş Erhan ile Kerem’in Ankara Garı’nda karşılaşmaları... Erhan İstanbul’da ünlü bir gazeteci. Kerem ise hececi bir şair. Yazmış olduğu romanını liseden beri umarsızca aşık olduğu, trendeki İpek’e vermek istemekte, ama onunla karşılaşmaya cesaret edememektedir. Çözüm olarak aynı trenle İstanbul’a dönecek olan Erhan’a İpek’e teslim etmesi için romanını verir. Sonra yemek vagonunda bir araya gelen Erhan ile İpek geçmiş günler üzerine konuşurlar. İpek romanı almayı reddeder... Kitap kendine kalan Erhan’da romanı merakla okur. Romanın adı ‘Tutku’dur... ‘O Sevdalar Ezeldendi’ Tahir Abacı’dan kurgusu ilginç bir kitap. Roman içinde roman olarak addedilebilir... Kitap ‘70’li yılların toplumsal yansımalarına, üniversite olaylarına, yayıncılık dünyasına, üniversiteye gidemeyen Kerem’in İpek ile sınıfsal farklılığına rağmen ona olan platonik aşkı üzerine odaklanıyor. İpek ise izini kaybettiği başkasına sevdalı... Romanda Kerem’in bakış açısı daha ağırlıklı... İpek’le, Erhan fazlaca silik... Belki paralel kurgu kitabı daha katmanlı hâle getirebilirdi... Eksiklik mi? Sadece tercih.

Sözcükler edebiyat dergisinin de yazarlarından olan Tahir Abacı romancılığıyla birlikte deneme yazılarıyla da bilinir. ‘Kültür Sanat ve Toplumsal Dönüşümler’ kitabı da 2022’de Sözcükler’den çıkmıştı.

EDEBİYATI ZENGİNLEŞTİREN YAYINLAR

Son yıllarda Taner Ay’ın ‘Rüzgâra Yazanlar’ı, iki ciltlik ‘Edebiyatımızın Unutulanları ve Kaybedenleri’, ‘Kadıköyün Edebiyatı’, Fatin Hazinedar’ın ‘Balkondan Düşen L’si, ‘Dişe Dokunur’u, Tahir Abacı’nın, Enis Batur’un yazdığı denemeler edebiyatın bu alanını çok zenginleştirdiler. Başkaları da var elbet. Ama yine de Göktürk Ömer Çakır’ın Ayarsız dergisinde yazdığı ‘Fragmanlar’ını çok farklı bir deneme türü olarak kitaplaşmasını merakla bekliyorum...

21kr02man3.jpg
Fatin Hazinedar

‘DİŞE DOKUNUR’ BİR DENEME

Deneme deyince hemen Fatin Hazinedar’ın ‘Dişe Dokunur’ kitabı da Mart 2024’te yine Sözcükler’den yayınladı. Fatin Hazinedar hikâye tadında denemeler yazıyor. ‘Balkondan Düşen L’ kitabındaki metinler çok şaşırtıcı... ‘Dişe Dokunur’ ise farklı bir yapıda. Sanırım Türk Diş Hekimleri Birliği’nin çıkardığı dergi için yazmış. Belediyelerin, kamu kurumlarının, STK’ların çıkardıkları dergilerde edebiyata katkısı olmayan hatır gönül yazılarına çokça rastlanır. Belli ki Fatin üslûbuyla söz konusu dergiye çok değer katmış. Konu diş olunca denemelerde tümüyle dişle bağlantılı. Sadece bir konu üzerine yazmak oldukça zahmetli. ‘Dişe Dokunur’da Fatin Hazinedar bu işi ustalıkla halletmiş. Arka kapaktaki tanıtım yazısında; “Kitapta dişin bir kentin mimarisinin değişmesinde, dünya tarihinin aydınlanmasında, kadın haklarının ilan edilmesinde, kablosuz elektronik iletişimin gelişmesinde, bir sanat müzesinin kurulmasında nasıl rol oynadığını okuduğunuzda eğer diş ağrınız varsa emin olun geçecek ama düş ağrılarınız artacak” açıklaması, nasıl bir kitapla karşılaşılacağı konusunda iyi bir fikir veriyor. Fatin Hazinedar da Sözcükler dergisinin yazarı, hem de iyi bir şair. 2022’de Sözcükler’in yayınladığı ‘Yakışıklı Yelkovan’ şiir kitabı dahil ondan ne bulursanız okuyun. Pişman olmazsınız.

21kr02man.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN