Karantina hangi illerde var? İşte corona virüs karantinasına alınan il, ilçe, mahalle, köy listesi

Karantina hangi illerde var? İşte corona virüs karantinasına alınan il, ilçe, mahalle, köy listesi

İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın ortak çalışmasında, ölümcül corona virüs (koronavirüs) salgınının yüksek oranda görüldüğü ve risk taşıyan bazı bölgeler karantinaya alındı. Polis ve jandarmanın yerleşim merkezlerine giriş-çıkışları kapattığı il ve ilçeler merak konusu oldu. Peki, karantina uygulaması hangi illerde var? Nerelerde karantina var? İşte corona virüs karantinasına alınan il, ilçe, mahalle, köy listesi...

Çin'in Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da ortaya çıktıktan sonra dünyaya hızla yayılarak on binlerce insanın ölümüne neden olan corona virüs (koronavirüs) salgını, ülkemizde de 500'den fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Bilim Kurulu'nun uyarıları doğrultusunda salgından korunmak için tedbirler alan Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile beraber yüksek risk taşıyan ve vaka sayısının yüksek olduğu bazı kent merkezlerini karantina altına aldı. Vatandaşlar, karantina altına alınan yerleşim merkezlerini öğrenmek için internette araştırmaya yapmaya başladı. Peki, "hangi illerde karantina var?", "Türkiye'de nereler karantinaya alındı?", "corona virüs karantinasına alınan il, ilçe, mahalle, köy listesi" ve detayları KARAR.com okurları için derledik...

KARANTİNA NE DEMEK?

Bulaşıcı bir hastalığa maruz kalan şüpheli durumdaki insan ve hayvanları, hastalığın en uzun kuluçka devresine eşit bir süre kimse ile temas ettirmemek suretiyle alınan tedbirsel faaliyetlerin tümüne 'karantina' adı verilir. Karantina kısaca 'sağlık yalıtımı' anlamına gelir.

İtalyanca'dan gelen kelimenin kökeni Venedik'ten gelir. O dönem şehir devleti olan Venedik Cumhuriyeti'nde salgın hastalık bulaşmaması için şehre gelen gemiler, 40 gün boyunca denizde bekletilirdi. Karantina kelimesi de buradan gelmekteydi.

KARANTİNA SÜRESİ KAÇ GÜN?

Hastalığa yakalananların karantina altında geçirdiği süre, hastalığın türüne göre değişikenlik göstermektedir. Şu an gündemi meşgul eden koronavirüse (covid-19) yakalananların karantina süresi 14 gündür. Koronavirüs tespit edilenler 14 gün boyunca tedavi edilmektedir. Koronavirüs şüphesi yaşayan vatandaşlar, evlerinde 14 gün boyunca iyi beslenerek, dışarıdan kimseyle temas etmeyerek, gerekli ilaçları kullanarak kendi tedbirlerini alabilir.

HANGİ İL İLÇE MAHALLE KÖY KARANTİNA ALTINDA?

Koronavirüs (kovid-19) tedbirleri kapsamında birçok il, ilçe, mahalle, köy ve mezradan peş peşe karantina haberleri geliyor. Son olarak Adana, Ordu, Şanlıurfa, Aksaray, Diyarbakır, Nevşehir, Muş ve Elazığ'da bazı yerleşim noktaları karantinaya alındı. İşte son 24 saatte karantina kararı verilen bölgeler:

ADANA / TUFEYLİ

Karantinaya alınan Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde güvenlik güçleri giriş ve çıkışları kapattı.

İl Pandemi Kurulu'nun tedbirleri doğrultusunda 15 gün boyunca giriş ve çıkışların durdurulduğu Tufanbeyli'de sessizlik hakim.

Yollarda önlem alan, maske, eldiven ve koruyucu kıyafet kullanan polis ve jandarma ekipleri, giriş ve çıkışlara izin vermedi.

DİYARBAKIR / ERGANİ

Diyarbakır'ın Ergani ilçesi Bozyer Mahallesi, koronavirüs tedbirleri kapsamında karantinaya alındı. Karar üzerine giriş ve çıkışa kapatılan mahallede jandarma ekiplerince önlem alındı.

ŞANLIURFA / SURUÇ

Şanlıurfa'da 2 mahalle ve 3 ev koronavirüsle mücadele çerçevesinde karantinaya alındı. İl Hıfzısıhha Kurulu'nca alınan yeni tedbirler valiliğin internet sitesinden duyuruldu.

Yapılan açıklamaya göre, merkez Haliliye ve Eyyübiye ilçelerinin Yenişehir, İpekyol, Hayatı Harrani ve kırsaldaki Açıkyazı mahalleriyle, Siverek ilçesi kırsalında bulunan Şekerli Mahallesi'nde ikamet eden 5 kişinin koronavirüs test sonucu pozitif çıktı.

Bu nedenle kırsalda bulunan Açıkyazı ve Şekerli Mahallerinde, kent merkezindeki söz konusu 3 evde 14 gün süreyle karantina uygulanmasına karar verildi.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Kırmit Mahallesi'nin, karantinaya alınmasının ardından bu mahalledeki vatandaşların acil ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından karşılandı.

NEVŞEHİR / DERİNKUYU

Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde bir köy, koronavirüs tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

ORDU / PERŞEMBE

Ordu'nun Perşembe ilçesinde koronavirüs önlemleri neticesinde İl Hıfzıssıhha Kurulunun kararıyla karantinaya alınan Ramazan Mahallesi'ne giriş ve çıkışlar yasaklandı.

Jandarma ekipleri, mahalleye giriş ve çıkışlarını kapatarak burada nöbet tutmaya başladı.

MUŞ / MERKEZ

Muş'ta yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında Karaağaç beldesi ve Demirkapı köyü karantinaya alındı.

Valilik'ten yapılan açıklamaya göre, ‪İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla Kovid-19 vakasının çıkması ve köy içi temasın çok yoğun olduğunun tespit edilmesi nedeniyle Karaağaçlı beldesi ile Bulanık ilçesine bağlı Demirkapı köyünün 14 gün süreyle karantinaya alındığı belirtildi.

Açıklamada, köy ve belde sakinlerinin sağlık ve diğer ihtiyaçları için her türlü tedbirin alındığı kaydedildi. Jandarma ekipleri de köy girişinde güvenlik önlemi aldı

AKSARAY / ORTAKÖY

Aksaray'ın Ortaköy ilçesine bağlı Kümbet köyü, koronavirüsle mücadele kapsamında karantinaya alındı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Kümbet köyünün Kovid-19 tedbirleri kapsamında 14 gün süreyle karantinaya alındığı bildirildi. Açıklamada, karantina süresince köye giriş ve çıkışların yasaklandığı belirtildi.

ELAZIĞ / KARAKOÇAN

Elazığ Valiliği, kararıyla bir mahallenin koronavirüs nedeniyle karantinaya alındığı açıklandı. Mahallenin bağlı olduğu Karakoçan ilçesine giriş ve çıkışlar kısıtlandı.

EVDE KARANTİNA NASIL YAPILIR?

Sağlık Bakanlığı koronavirüse karşı '14 gün kuralı'nı uygularken evde dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgilendirmede bulundu.Bakanlığın sosyal medya hesaplarından yayımlanan "Yeni koronavirüs evde izleme (karantina) kuralları" başlıklı paylaşımda, "Son 14 gün içerisinde yeni koronavirüs hastalığı görülen ülkelerden birinden geldiyseniz, ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi belirti ve bulgularınız olmasa bile 14 gün süresince evden çıkmamalısınız" uyarısı yapıldı. Evden çıkmak zorunda kalınırsa mutlaka maske takılması ve mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarının kullanılmaması çağrısında bulunulan paylaşımda, evde yapılması gerekenler de şöyle sıralandı:

"Ziyaretçi kabul etmeyin. Mümkünse ayrı bir odada kalın. Odanızı sık sık havalandırın. Evin ortak alanlarında mutlaka tıbbi maske takın. Mümkünse ayrı tuvalet ve banyo kullanın. Ayrı tuvalet ve banyo yok ise bu alanlarda mutlaka maske takın, bu alanları her kullanım sonrası temizleyin. Sık sık el hijyeni sağlayın. Ellerinizi su ve normal sabunla yıkayın veya alkollü el antiseptiği ile ovalayın. Tabak, bardak, havlu gibi eşyalarınızı ayırın, ortak kullanmayın."

Ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı gelişmesi durumunda hemen tıbbi maske takılması gerektiği belirtilen paylaşımda, en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasının önemine işaret edildi.Yeni koronavirüs hastalığı hakkında ayrıntılı bilgi için Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün internet sitesi "hsgm.saglik.gov.tr" ve bakanlığın sosyal medya hesaplarının takip edilmesi istenildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 'MİLLİ DAYANIŞMA KAMPANYASI' BAŞLATTI

Corona virüsü (koronavirüs) salgınıyla mücadele kapsamında yeni bir yardım kampanya başlattıklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amacımız, yevmiye ile geçimini sürdüren kesimler başta olmak üzere, alınan tedbirlerden dolayı mağdur olan dar gelirli vatandaşlarımıza ilave destek sağlamaktır. Yardım kampanyasına 7 aylık maaşımı bağışlıyorum" dedi. Milli Dayanışma Kampanyası'nın detayları buraya tıklayın.

CORONA VİRÜS SON DURUM DÜNYADA KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

Koronavirüs nedeniyle 7 Nisan 2020 saat 15.45 itibariyle dünya genelinde 75 bin 973 kişi, Türkiye'de ise 649 vatandaş hayatını kaybetti.

CORONA VİRÜS TÜRKİYE HARİTASI

Koronavirüs (covid-19) salgınının 81 ilin tamamında görüldüğünü belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3 Nisan 2020 vaka sayılarını kamuoyuyla paylaştı. Virüsten kaynaklı en çok ölümün yaşandığı 10 il sıralamasında, İstanbul 210 kişiyle ilk sırada yer aldı. İzmir'de 27, Kocaeli'de 14, Zonguldak'ta 12, Konya ve Ankara 11'er, Trabzon'da 9, Bursa'da 8, Balıkesir ve Tokat'ta 6'şar, Eskişehir, Malatya ve Muğla'da 5'er ölüm kayıtlara geçti. Türkiye'de illere göre koronavirüs vaka sayısını öğrenmek için buraya tıklayın.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN ONLINE CORONA VİRÜS TESTİ

Sağlık Bakanlığı'nın online koronavirüs kontrol testi hizmete girdi. Buraya tıklayarak, birkaç dakikada koronavirüs (kovid-19) kontrolünüzü gerçekleştirebilirsiniz.

CORONA VİRÜSÜ TAKİP EDEBİLECEĞİNİZ 6 HARİTA

Koronavirüs salgınını güncel olarak takip edebileceğiniz online haritalara gözatmak için buraya tıklayın.

5G TEKNOLOJİSİ CORONA VİRÜSÜN YAYILMASINI HIZLANDIRIYOR MU?

İngiltere'de corona virüsü (koronavirüsü) yaydığı iddiasıyla 5G bazı istasyonları kundaklanmaya başladı. 5G'nin virüsü yaydığı teorisi ilk olarak mart ayında alternatif tıpçı Amerikalı doktor Thomas Cowan tarafından ileri sürülmüştü. Yapılan bir araştırmaya göre de ABD'lilerin yüzde 29'u bu teoriye inanıyor. Peki, 5G gerçekten corona virüsü yayıyor mu? İlginç teoriyi okumak için buraya tıklayın.

CORONA VİRÜSÜ 9 YIL ÖNCE BEYAZ PERDEDE

Dünyayı tehdit eden koronavirüs salgını binlerce insanın ölümüne neden olurken 2011 yapımı Salgın filminin yaşananlara benzerlik göstermesi soru işaretlerine neden oldu. Hollywood'un ünlü isimlerinin rol aldığı 2011 yapımı Salgın (Contagion) filminin detayları için buraya tıklayın.

EVDE İZLENECEK EN İYİ YABANCI FİLM ÖNERİLERİ

Günlerdir evlerinde çıkmayan vatandaşlar, izlemek için fırsat kolladığı dizi ve filmleri birer birer tüketti. Şimdi vatandaşlar, evde izlenecek en güzel filmler, en iyi film önerileri, kaliteli film önerileri arıyor. KARAR.com'un okurları için derlediği yabancı filmler için buraya tıklayın.

EVDEN TAKİP EDEBİLECEĞİNİZ ÜCRETSİZ KURSLAR

Yetişkinlere ve öğrencilere yönelik eğitim teknolojisi, kitlesel online ders platformu olan Udemy, corona virüsü (koronavirüs) salgını nedeniyle evlerinde vakit geçirmek zorunda kalan vatandaşlar için bazı ders içeriklerini ücretsiz hale getirdiklerini duyurdu. Udemy'nin ücretsiz kurslarına göz atmak için buraya tıklayın.

EVDE VERİMLİ VAKİT GEÇİREBİLECEĞİNİZ 10 ONLINE AKTİVİTE

Zamanımızın çoğunu evde geçirdiğimiz şu günlerde internetten gerek ziyaret edebileceğiniz, gerekse faydalı eğitimler alabileceğiniz online aktvitelerden bazılarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ONLINE TOPLANTI UYGULAMALARI SAYESİNDE İŞLER AKSAMIYOR

Ölümcül koronvirüs salgını nedeniyle ülkemizde eğitime ara verildi. Bazı şirketler de ofislerini kapatarak evden mesai çalışma sistemine geçti. Dışarı çıkmanın tehlikeli olacağı şu günlerde on binlerce öğrenci evlerinde internette eğitim almaya devam ederken, çalışanlar ise online olarak toplantı ve iş faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Hem uzaktan eğitim için, hem de online toplantılar için kullanılan mobil uygulamalara gözatmak için buraya tıklayın.

CORONA VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİCİ ÇAY TARİFİ

Çin'den yayılarak tüm dünyayı saran koronavirüs, ülkemizde de etkisini artırıyor. Bu süreçte güçlü bir bağışıklık sistemi ile hem çevrenizi hem de kendinizi korumanız çok önemli... Uzman diyetisyeniniz Zeynep Taşbaşı Deviren, koronavirüsten korunmanız için bağışıklık sisteminizi güçlendirecek çay tarifini Karar TV'de anlatıyor... İzlemek için buraya tıklayın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN