Karadeniz'deki doğal gaz nasıl çıkarılacak?

Karadeniz'deki doğal gaz nasıl çıkarılacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi' açıklamasının ardından pek çok başlık tartışmaya açıldı. Enerji uzmanları yerli-milli ekseninde fikirlerini beyan ederken, vatandaş en çok cebine faydasını düşünüyor. Peki, Karadeniz'deki doğal gaz nasıl çıkarılacak? BOTAŞ eski Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk 'Çıkarmak için agresif bir hedef kondu, 2023'e kadar. Bu sürede yapmak kolay bir iş değil. Yüzer platform kiralanması ya da satın alınması gerekiyor' dedi.

"Fatih sondaj gemisi, Sakarya Gaz Sahası'nda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti" açıklamasının ardından, doğal gazın nasıl çıkarılacağı tartışma konusu oldu. 'Milli imkanlarla mı yoksa ortaklık formülü mü devreye girecek' gibi sorular gündeme geldi.

"DEV ENERJİ ŞİRKETLERİ SESSİZ"

Sözcü'ye konuşan uzmanlar, BP, Chevron, Eni, Exxon Mobil gibi dünya devi enerji şirketlerinin rezerv hakkında sessizliklerini koruduğu söyledi. Bu durumda doğal gazı çıkarmak için gerekli yatırımı devletin yapmak zorunda kalacağı belirtildi.

BOTAŞ eski Gaz Alımı Daire Başkanı Ali Arif Aktürk, doğal gazın çıkarma işlemleri için "Çıkarmak için agresif bir hedef kondu, 2023’e kadar. Bu sürede yapmak kolay bir iş değil. Yüzer platform kiralanması ya da satın alınması gerekiyor. Teknik bilgi kısıtlı olduğu için rakam vermek zor ama yatırım maliyeti 5 milyar doları aşabilir" yorumunu yaptı.

"BÖYLE BİR DÖNEMDE YATIRIMCI BULMAK ZOR"

Enerji uzmanı Mehmet Öğütçü de Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada "Dünya pazarlarında doğal gaz arz fazlası olduğunu, talebin düştüğünü, fiyatların azaldığını görüyoruz. Böyle bir dönemde ülkelerin de şirketlerin de yatırım iştahı düşük olduğundan yatırımcı bulmak her zamankinden daha zor olabilir" dedi.

Ögütçü "Uluslararası şirketlerle işbirliği ya da ortaklık bu yüzden kaçınılmazdır. Güzide kurumumuz TPAO’nun mevcut kaynakları bu iş için yeterli olmayabilir, ciddi şekilde takviyesi gerekiyor" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, herkesin merakla beklediği büyük 'müjde'yi dün açıklamıştı. Erdoğan, "Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi" diyerek, Fatih sondaj gemisinin 20 Temmuz 2020'de Tuna-1'de başladığı çalışmasında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettiğini duyurmuştu. Erdoğan, keşfedilen Karadeniz gazının 2023'te kullanıma sunulmasının hedeflendiğini de kaydetmişti.

KARADENİZ'DE TARİHİN EN BÜYÜK KEŞFİ

İŞTE TÜRKİYE'DEN 'MÜJDE' MANZARALARI

İKTİDAR İLE MUHALEFETİ 'FATİH' BİRLEŞTİRDİ

5 SORUDA KARADENİZ'DE DOĞAL GAZ GERÇEKLERİ

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN