İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? İşten çıkarmak yasak mı?

İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? İşten çıkarmak yasak mı?

İşten çıkarma yasağı için verilen son dakika kararlar çalışanları heyecanlandırmaya devam ediyor. Karonavirüs günlerinde işçilerin hakkını korumak adına çıkarılmış bir tedbir yasası olan 'İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? İşten çıkarmak yasak mı?' soruları, sosyal medyada gündem oluyor...

Fesih yasası, pandemi günlerinden çalışanların haklarını korumak için çıkarıldı. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren fesih yasağı süresi uzatılmıştı. Peki işten çıkarmak yasak mı? İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? İşte detaylar...

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI NE ZAMANA KADAR UZATILDI?

İşten çıkarma yasağının uzatılmasına bağlı düzenlemeleri içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve işten çıkarma yasağı 17 Eylül tarihine kadar uzatıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, milyonlarca çalışanı ilgilendiren düzenlemeler yapıldı. Bu karara göre Cumhurbaşkanı karaı ile, ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağının süresi 17 Eylül tarihine kadar uzatıldı. 2.3 milyon çalışanı ilgilendiren yasa tasarısı sektör ayrımı yapılmadan Ağustos ayı sonuna kadar uzatıldı.

Karara göre, koronavirüs nedeniyle pandemi günlerinde, 30 Haziran tarihinde kısa çalışma ödeneği uygulamasına başvuran işyerleri için uygulama ağustos ayı sonuna kadar geçerli olacak ve yeni başvuru ise alınmayacak. Fakat daha öncesinde başvuran işletmeler bu haktan yararlanabilecek. Kısacası nisan ayından bugüne kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanan işyerleri, 5 ay süre ile uygulamadan yararlanmış olacak ve nisan ayından sonra başvuru yapanlar 5 ayı tamamlamış olabilecekler.

FESİH YASAĞI NEDİR?

Fesih yasağı, pandemi nedeniyle çalışanların hakkını korumak adına çıkarılmış içten çıkarma kısıtlamasıdır. İş sözleşmesinin feshetme yetkisi yalnızca çalışan tarafından devam etmesi olarak kararlaştırıldı.

Söz konusu metne gre, 4857 sayılı İş Kanununa getirilen Geçici İstihdam Güvencesi başlıklı geçici madde eklenerek, işten çıkarmalar için üç aylığına yasaklanması planlandı.

İş Kanunu Madde 25/ll'de düzenlenen İşçinin Ahlak ve İyiniyet Kurallarına Aykırı Davranışları fesih yasağının dışında durdurulmuştur. Bu kapsamda işveren bu süreçte Ahlak ve İyiniyet Kurallarına Aykırılık sebebi ile işçisini işten çıkarabilir.

Belirli süreli iş yada hizmet sözleşmelerinden sürede sona gelinmesi, iş yerinin herhangi bir sebep ile kapanması ve faaliyetinin bitmesi, ilgili mevzuata göre gerçekleştirilen bütün hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri fesih yasağının istisnaları arasında yer almaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN