Hiroşima nedir? Beyrut patlamasının benzetildiği Hiroşima'da ne oldu?

Hiroşima nedir? Beyrut patlamasının benzetildiği Hiroşima'da ne oldu?

Beyrut patlamasında ortaya çıkan görüntü, İkinci Dünya Savaşı'nda Hiroşima'ya atılan atom bombası patlamasına benzetildi. ABD, savaşın son günleri olan 6 Ağustos 1945 günü Japonya'nın Hiroşima kentine atom bombası bıraktı. İnsanlık tarihinin en vahşi saldırısı olarak değerlendiren patlamada 70 bin insan hayatını kaybetti. Sonrasında radyasyon hastalıkları nedenleriyle ölenlerin sayısı 90 bini geçti. Uzmanlara göre atom bombasının etkileri hâlâ sürmektedir. Detaylar haberimizde...

'Hiroşima nedir?', 'Beyrut patlamasının benzetildiği Hiroşima'da ne oldu?', 'Atom bombası Hiroşima'ya nasıl atıldı?' sorularının yanıtları internette araştırılıyor. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 2 bin 750 ton amonyum nitratın patlaması sonucu şu ana kadar 100'e yakın insan yaşamını yitirirken patlama görüntüleri, ABD'nin Hiroşima'ya attığı atom bombasının patlamasında ortaya çıkan görüntülere benzetildi. Sosyal medya kullanıcıları, Hiroşima atom bombası patlamasının detaylarını merak ediyor. İşte detaylar...

HİROŞİMA NEDİR?

İkinci Dünya Savaşı sırasında atılan atom bombasıyla hafızalara kazanınan Hiroşima, Japonya'nın Hiroşima prefektörlüğünün merkezi ve Chūgoku bölgesinin en büyük şehridir. Şehrin adı Japonca'da 'geniş ada' anlamına gelmektedir. Yüzölçümü 905 km² olan şehrin nüfusu Ocak 2010 tarihi itibarı ile 1 milyon 173 bin 980'dir. 1945'te Hiroşima'ya atılan atom bombası çok büyük bir felakete neden olmuştur.

Hiroşima, güçlü bir daimyo olan Mōri Terumoto tarafından 1589 yılında Seto İç Denizi nehir deltasının kıyı şeridi üzerinde kurulmuştur. 1 Nisan 1889 tarihinde ise şehir statüsü almıştır. 1945'te yaşanan saldırıyla birlikte hafızalara kazınmıştır.

HİROŞİMA'DA NE OLDU?

Japonya, 8 Aralık 1941'den beri Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri ile savaştaydı. 26 Temmuz 1945 günü ABD Başkanı Truman, Japonya'nın koşulsuz teslim olmasını isteyen Potsdam Deklarasyonu'nu yayınladı.

Hiroşima'ya atom bombası atılmadan iki hafta önce, New Mexico Alamogordo'da ABD, atom bombasının ilk denemesini yapmıştı. Japonya ültimatomu reddedince, Truman nükleer saldırı emrini verdi.

6 Ağustos 1945'te yerel saatle 08.15'te Amerika Birleşik Devletleri 'Enola Gay' adlı bir B-29 bombardıman uçağından bıraktığı little boy (küçük çocuk) isimli atom bombasıyla ilk anda 70 bin kişilik katliamı gerçekleştirdi. Sonrasında radyasyon hastalıkları sebebiyle ölenlerle birlikte bu sayı 90 bini geçti. Bazı bilim insanlarına göre bu bombanın etkileri hâlen sürmektedir.

Bugün bile Hiroşima'da yaşanan bu yıkım ve katliam her yıl 6 Ağustos'ta tüm dünyada ve Hiroşima'da yer alan Hiroşima Barış Anıt Parkı'nda milyonlarca kişi tarafından anılmaktadır.

6 Ağustos 2005 yılında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Muhammed El Baradey, Hiroşima ve Nagazaki kentlerine 60 yıl önce Amerika'nın attığı atom bombasının yaptığı yıkımın, insan hayatı için nükleer silahların ortadan kaldırılması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

El Baradey, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Amerika'nın Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombası atmasının 60. yılı için düzenlenen anma töreninde yaptığı konuşmada, "Zamanın, dünyanın nükleer silahların ne kadar yıkıcı olduğunu unutmasına izin vermemesi gerektiğini" ifade etti.

Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombasının, bu tür silahların yayılmasının ve kullanılmasının neden önüne geçilmesi gerektiğini daima hatırlatması gerektiğini belirten Baradey, nükleer silahsızlanmanın, dünya ve insan ömrü için çok önemli olduğunu kaydetti.

BEYRUT PATLAMASI NEDEN VE NASIL OLDU?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN