SMS ile telefondan HES kodu alma | Süresiz HES kodu nasıl alınır?

SMS ile telefondan HES kodu alma | Süresiz HES kodu nasıl alınır?

Koronavirüs salgınıyla birlikte hayatımıza giren HES kodu, kamu kurumlarına, belediyelere, AVM’lere girişlerde kullanılıyor. Vakaların takibi amacıyla oluşturulan süresiz HES kodları, e-Devlet kapısı, HES uygulaması ya da SMS ile edinilebiliyor.

Süresiz HES kodunu Hayat Eve Sığar uygulaması aracılığıyla alanların iptal olana dek bir daha yeni bir kod almasına gerek yok. Pozitif vakaların takibini sağlamak için oluşturulan HES kodu, telefonla SMS gönderilerek de alınabiliyor.

SMS İLE TELEFONDAN HES KODU ALMA 

Telefonunuzda mesaj bölümüne HES yazıp boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, Kimlik Kartının Ön Yüzündeki Seri Numarasının Son 4 Hanesi ve ‘Paylaşım Süresi’ gün sayısı olarak yazılır  ve 2023'e SMS atılır. Sistem üzerinden, seyahatiniz için geçerli gün sayısı kadar HES kodunuz telefonunuza gönderilir.

Paylaşım Süresi'nin seçeceğiniz uçuşun tarihinden en az yedi gün daha fazla olması gerekiyor. Örnek vermek gerekirse uçuşunuz 10 gün sonraysa en az 17 gün geçerli Paylaşım Süresili bir kod oluşturmalısınız. HES kodunun geçerli olması adına Paylaşım Süresi’ni girerken yolculuk tarihine dek olan gün sayısına en az 7 gün daha eklemeniz gerekir.

Örnek; HES 12345678902 4321 17

SÜRESİS HES KODU NASIL ALINIR?

‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasından, ‘HES Kodu İşlemleri’ bölümüne girin. ‘HES Kodu Oluştur’ butonuna tıklayın ve orada yer alan ‘Süresiz HES kodu oluştu’ sekmesine tıklayın.

BAŞKASINA HES KODU NASIL ALINIR?

Kendinizden başka birine HES kodu almak istiyorsanız ilk başta varsa kişinin akıllı telefonuna Hayat Eve Sığar Uygulamasını indirin ve üstte yer alan bilgilerle HES kodunu oluşturun.

Şayet kişinin akıllı telefonu yoksa da e-Devlet kapısı üzerinden ‘Sağlık Bakanlığı/HES Kodu Üretme ve Listeleme’ bölümüne giriş yapın ve ‘Yeni HES Kodu’na tıklayın. Orada gerekli bilgileri doldurduktan sonra HES kodunu oluşturabilirsiniz.

sms-ile-telefondan-hes-kodu-alma-suresiz-hes-kodu-nasil-alinir.jpg

HES KODU NEDİR?

HES kodu, kontrollü sosyal hayat dâhilinde, vatandaşların şehirlerarası yolculuklarında, kurum ziyaretlerinde, toplu taşıma araçlarında, AVM’lere girişlerinde bireysel iletişim gerektiren kamusal alanlarda koronavirüs açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını güvenli biçimde paylaşmasına ve salgının takibinde kullanılan bir uygulamadır.

Kod, ilk başta seyahatlerde kullanılmaya başlandı. Vatandaşlar, tüm ulaşım süreçlerinde Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması üzerinden veya SMS yoluyla HES kodu alabiliyor. HES kodu, bilet alınırken ilgili seyahat firması ile paylaşılıyor, bu şekilde tüm yolcuların koronavirüs riski taşıyıp taşımadığı görüntülenebiliyor ve riskli kişilerin seyahati onaylanmıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN