Türk'sün yapamazsın dediler, âlâsını yaptı! Yurt dışından alamayınca kendi üretti, şimdi dünyaya açılıyor

Türk'sün yapamazsın dediler, âlâsını yaptı! Yurt dışından alamayınca kendi üretti, şimdi dünyaya açılıyor

2018’de Balıkesir Burhaniye’ye yerleşen Jeofizik Mühendisi Ünal Öztürk, tarımda kullanmayı istediği makineleri yurt dışından alamayınca kendi üretti, şimdi dünyaya açılıyor. Öztürk, başarısıyla “Sen Türk’sün yapamazsın” diyenleri de utandırıyor. İşte detaylar…

Jeofizik mühendisi Ünal Öztürk, mesleğinde kullandığı makineleri İtalya’dan getiremeyince, sondaj makinesi üretimine başladı. İstanbul’un Güneşli ilçesinde başladığı üretimini 2018’de Burhaniye’ye taşıyan Öztürk, makinelerini Türkiye’nin 4 bir yanına ve Danimarka ile Finlandiya’ya gönderiyor. Öztürk, son dönemlerde üretimine başladığı zeytin hasat makinelerini de yurt dışına satmaya hazırlanıyor.

yeni-proje-2.jpg

“SİZDEN NİYE ALALIM KENDİMİZ YAPARIZ”

Mesleğinden dolayı sondaj makinelerine ihtiyacı olduğunu ve üretim serüveninin de buradan kaynaklı başladığını anlatan Ünal Öztürk, “Normalde jeofizik mühendisiyim. İlk önce İstanbul’da zemin laboratuvarı ve zemin etütleri ile ilgileniyorduk. Bu makinelere ihtiyacımız vardı. Zemin laboratuvarında, zemin etütlerinde sondaj makinelerine ihtiyacımız vardı.

yeni-proje-1.jpg

Eski makineler vardı. 50 yılından kalma sondaj makinelerini kullanıyorduk. Daha teknolojik, daha iyi, daha hızlı az yakıt kullananları için ne yapmamız gerekiyordu bunu düşündük. Yurt dışına gittik. Yurt dışında araştırdık. İtalya’ya gittik. Almanya’ya gittik. İtalya’dan makine almaya çalıştık. Hor gördüler. Geri kalmış ülke sınıfına sokuyorlar bizi küçük görüyorlar. Biz de, sizden niye makine alalım dedik. Kendi ülkemizde kendimiz yaparız dedik. Geldim ülkeme. İlk önce İkitelli Sanayi Sitesinde dolaştım. Nasıl yapabilirim diye düşündüm. Demir aldım, motor aldım. Kendim Güneşli’deki atölyede yapmaya başladım. İtalyanların makinelerinde daha iyi oldu. Ülkemin her tarafına sattım. Üretmeye devam ediyoruz. 2018 yılında Balıkesir Burhaniye’ye geldik. Burada devam ettik. Baktık zeytin silkmede makine ihtiyacı var. Zeytinleri dökemiyorlar. Zeytinleri toplayamıyorlar.

yeni-proje-3.jpg

Zeytinlere işçi gerekiyor toplamak için. Zeytin üretiminin harcamalarının yüzde 80’i işçi maliyeti. Zeytin hasat makineleri de üretmeye başladık. Şimdi devam ediyoruz. Yeni projelerle devam ediyoruz. Silkeleme, daldan dala silkeleme makinesi yapıyorum. Belden kırmalı makinelere de başlıyoruz. Yurt dışına makine satmaya da başladık. Danimarka ve Finlandiya’ya makine satıyorum. Avrupa’da artık işçilik çok pahalı. Üretemiyorlar. Biz de buradan Avrupa’ya makine ihracatına başladık. Zeytin makinelerini de şimdilik Türkiye’de satıyoruz. İlerde, yurt dışına da satmayı düşünüyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN