Sivaslılar bu işi biliyor! Taş gibi yoğurt böyle mayalanır

Sivaslılar bu işi biliyor! Taş gibi yoğurt böyle mayalanır

Sivas’ta köy kadınlarının nesiller boyu aktardığı bilgelikler sayesinde, taş gibi yoğurt yapmanın sırları günümüze kadar ulaşmış durumda. İşte Sivas yöresine özgü, ev yapımı yoğurt tarifinin ayrıntıları

Yoğurt yapımı, sabır ve dikkat gerektiren bir işlemdir. İlk adım olarak, taze sütün doğru bir şekilde kaynatılması şarttır. Ardından, mayalanma süreci için sütün uygun sıcaklığa getirilmesi gerekir. Ancak asıl önemli olan, kullanılan yoğurt mayasının kalitesidir. Ayrıca, yoğurt yapımında kullanılan kap türü, sıcaklık düzenlemesi ve süzme işlemi gibi detaylar da büyük önem taşır. Özellikle yoğurdun kıvamını belirleyen süzme işlemi, kullanılan süzgecin kalitesi ve süzme süresi ile doğrudan ilişkilidir.

SİVAS TARZI EV YOĞURDU YAPIMI:

MALZEMELER:

• 1 litre taze süt
• 1 yemek kaşığı kaliteli yoğurt mayası
• Çay kaşığının ucuyla tuz veya şeker

YAPILIŞI:

1. Sütü orta ateşte bir çelik tencere içinde kaynamaya başlayana kadar ısıtın, köpürünce kepçe ile hafifçe karıştırarak havalandırın ve ateşi biraz kısın.
2. Süt, tencerenin kenarından yaklaşık bir parmak kadar azalana kadar pişirmeye devam edin.
3. Sütü ocaktan alıp, 15 dakika kadar soğumaya bırakın. Sütün mayalanmaya hazır olduğunu anlamak için serçe parmağınızı sütün içine batırın, 7 saniye dayanabiliyorsanız uygun sıcaklığa ulaşmış demektir.
4. Küçük bir kapta yoğurt mayası ve tuzu karıştırarak pürüzsüz hale getirin. Bu karışımı tenceredeki süte ekleyin ve her tarafının eşit şekilde mayalandığından emin olmak için iyice karıştırın.
5. Yoğurt karışımını, tercihen cam kavanozlara dökün. Kavanozların ağzını kapatmadan önce, fırını 50 derecede çalıştırıp 10-15 dakika bekletin ve sonra fırına yerleştirin.
6. Yoğurdu fırında 4-4,5 saat boyunca bekletin, bu süre zarfında fırının kapağını açmayın.
7. Süre sonunda yoğurdu fırından alıp, ağzı açık şekilde buzdolabına koyun ve 7 saat daha soğumaya bırakın.
8. 7 saat sonunda yoğurdun kapağını kapatın.

Bu yöntemlerle, Sivas usulü taş gibi yoğurt yapımını başarıyla tamamlayabilirsiniz. Afiyet olsun

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN