Orası Türkiye’nin en şanslı ilçesi! Prof. Dr. Ayday açıkladı: Deprem ivmesi neredeyse sıfıra yakın tek yer

Orası Türkiye’nin en şanslı ilçesi! Prof. Dr. Ayday açıkladı: Deprem ivmesi neredeyse sıfıra yakın tek yer

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Can Ayday, o ilçenin zemininin çok sağlam olduğunu açıkladı. Bölgenin deprem bakımından en şanslı ilçelerden olduğunu aktaran Ayday’a göre, orada deprem ivmesi neredeyse sıfıra yakın…

Yeni Şafak’ın haberine göre Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Can Ayday, düzenlenen yeni deprem haritasında Eskişehir’in konumunu değerlendirdi. Bölgenin 14 ilçesi arasında depremin en olası olan ve en sağlam zeminlerini bir bir açıkladı.

Ayday, İnönü ilçesinin Eskişehir fay zonunda olduğu için çok tehlikeli bir konuma sahip olduğunu belirtirken, merkezdeki Tepebaşı ile Odunpazarı ilçelerinin de deprem bakımından risk taşıdığını aktardı.

eskisehir-sivrihisar-deprem-ivmesi.jpg

SİVRİHİSAR EN SAĞLAM KAYANIN ÜZERİNDE

Ayday, Eskişehir’in en sağlam zemini bulunan ilçesinin ise Sivrihisar olduğu bilgisini verdi. Sivrihisar’ın granit ile granodiyorit gibi sağlam kayalara kurulu olduğunu vurguladı.

Ayday, "Eskişehir'de deprem açısından şanslı ilçelerden bir tanesi Sivrihisar'dır. Eğer depremin gelen ivmesi yüksekse deprem o kadar fazla zarar verir. Depremin ivmesi az ise o zeminde daha az zarar. Sivrihisar civarındaki olma olasılığı olan depremin zeminde oluşturacağı ivme sıfır ikinin altında" ifadelerini kullandı.

eskisehir-sivrihisar-deprem-ivmesi-1.jpg

DEPREM İVMESİNİN SIFIRIN ALTINDA OLMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Devrem ivmesi, deprem esnasında yer yüzeyinde meydana gelen salınımların şiddetini gösteren bir ölçü. Deprem ivmesi ne kadar yükselirse depremin etkisi de o oranda artar.

Deprem ivmesinin sıfırın altında olması depremin etkisinin düşük olması demektir. Sivrihisar’da yaşanabilecek bir depremin ivmesi sıfırın altında olacağından, bu ilçede depremin etkisinin de çok az olması bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN