Hobi olarak başladı 80 senelik geçmişi gün yüzüne çıkardı! 25 dakika bekletip elle şekillendiriliyor, taleplere yetişemiyor

Hobi olarak başladı 80 senelik geçmişi gün yüzüne çıkardı! 25 dakika bekletip elle şekillendiriliyor, taleplere yetişemiyor

Kuş Cenneti'nde yetişiyor %100 doğal ürünlerle elde ediliyor. Hem çocuklara katkısız hizmet sunuyor hem de ekonomik özgürlüğünü elinde tutuyor. Hobi olarak başladıkları işte büyük kazanç sağlayan kadınlar 80 senelik geçmişi gün yüzüne çıkarıyor. İşte tüm detaylar…

Kayseri'nin Develi ilçesinde toplanan kadınlar Sultan Sazlığı Kuş Cenneti'nde yetişen otsu bitkilerden oyuncak bebekler elde ediyor. Çocuklara doğal bir oyuncak sağlayan kadınlar hem de ekonomik gelirlerini sağlayarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Hobi olarak başladıkları bu işte para kazanmaya başladıklarını belirten kadınlar 80 senedir bu bebeklerin var olduğunu belirtiyor.

DOĞAL BİTKİDEN DOĞAL OYUNCAK

Develi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce açılan kursa katılan kadınlar Türkiye'nin önemli sulak alanları arasında görülen Sultan Sazlığı Milli Parkı'nda yetişen ve bazı yörelerde kedi kuyruğu veya saz olarak bilinen berdi otundan oyuncak bebek üretiyor. Anneannelerin, annelerin ya da büyükannelerin geçmişten günümüze taşıdıkları bir gelenek olarak hayatımızın içerisinde varlığını sürdüren oyuncak yapımı günümüzde bir meslek haline dönüştürüldü.

berdi-bebek.jpg

Bir araya gelen kadınlar hem doğal oyuncaklarla çocukları sevindiriyor hem de ekonomik özgürlüklerini sağlıyor. Usta öğretici Saadet Paksoy, AA muhabirine, kursa yaklaşık 30 kursiyerin katıldığını ve geçmişteki hatırları yeniden canlandırmaya çalıştıklarını söyledi.

ANNEANNELERİN ÇOCUKLUĞU TORUNLARINA KALDI

Sultan Sazlığı Kuş Cenneti'nden elde edilen bitkilerden yaptıkları bebekler hakkında açıklamalarda bulunan Paksoy, çocuklar oynasın diye bitkilerden berdi bebek yapıp yaptıklarını söyledi. Çocukların plastikten uzaklaşması için bu bebeklerin önemine değinen Paksoy, 80-90 yaşındaki anneannelerin babaannelerin çocukken oynadıkları bu bebeklerin kurslarda yeniden hayata geçirildiğini söyledi. Paksoy “Bu bebek 80 senedir var. Benim kayınvalidem 80 yaşında ve onlar çocukluğundan beri yapar, oynarlarmış. Biz yaklaşık yüz yıllık bir kültürü tekrar hayata geçirdik ve berdi bebeği yeniden ortaya çıkarttık." şeklinde konuştu.

berdi-bebek-yapimi.jpg

25 DAKİKA BEKLETİLİYOR

Kayseri'de yörenin geçmişinde bulunan berdi bebeğin yeniden gün yüzüne çıkarıldığını belirten Paksoy, unutulan kültürün Halk Eğitim Müdürü sayesinde yeniden ortaya çıktığını belirtti. Bu bebeklere talebin oldukça yoğun olduğunu ifade eden Paksoy, kalıp kullanmadan yapılan bebekleri 20-25 dakika ıslattıkları bitkiden elde ettiklerini söyledi.

Bebeğin tamamen doğal yollarla yapıldığını aktara usta öğretici, ıslatılan bitkilerin elle şekillenerek son halini aldığını söyledi. Kursiyerlerden Medine Göbül de Develi Halk Eğitim Merkezi tarafından hayata geçirilen kursun büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Bu süreçte hem eğlenip hem de gelir elde ettiklerini belirten Göbül, bebek yapımının kendilerine terapi gibi geldiğini de aktardı.

berdi-bebekler.jpg

GEÇİM KAYNAĞI OLUYOR

Hobi olarak başladı işten kazanç sağladığını dile getiren Ayşe Pelin, "Siparişleri hazırlıyoruz, çok güzel bir şey, bize de terapi oluyor. Çocuklar bu bebekleri çok merak ediyor ve seviyor. Komşularımın çocukları benden bu bebeklerden istiyor. Bu bebekler onların daha fazla ilgisini çekiyor." sözlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN