Dubai'yi vuran ve 19 kişinin ölümüne neden olan selde büyük gizem: Suçlu bulut tohumlama mı, küresel ısınma mı?

Dubai'yi vuran ve 19 kişinin ölümüne neden olan selde büyük gizem: Suçlu bulut tohumlama mı, küresel ısınma mı?

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Uzmanlar, küresel ısınmanın ve bulut tohumlama tekniklerinin bu aşırı hava olaylarındaki potansiyel etkilerini değerlendiriyor.

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri, geçtiğimiz günlerde şiddetli yağışlarla sarsıldı. Normalde bir yılda düşen yağmur miktarı bir günde yağarken, Umman'da 19 kişi hayatını kaybetti ve Dubai Uluslararası Havalimanı felç oldu. Uzmanlar, bu olağanüstü hava olaylarının ardında küresel ısınma ve bulut tohumlama teknikleri olabileceğini düşünüyor.

Umman ve BAE'deki şiddetli yağışlar, normalde bir yılda beklenen yağmur miktarının bir günde yağmasına neden oldu. Bölgede yaşam durma noktasına gelirken, Umman'da sel nedeniyle 19 kişi yaşamını yitirdi ve Dubai Havalimanı'nda uçuşlar durdu. BAE yetkilileri, vatandaşlara evde kalmaları konusunda uyarıda bulundu.

fgagasga.jpg

BULUT TOHUMLAMA TEKNİKLERİNE DAİR İDDİALAR

BAE'nin, yağış miktarını artırmak amacıyla bulut tohumlama tekniklerini kullanması, bazı çevrelerce bu aşırı yağışların bir nedeni olarak gösteriliyor. Ancak uzmanlar, bu tekniklerin böylesine büyük bir yağış artışına yol açmış olmasının olası olmadığını belirtiyor. Avustralyalı uzman Steven Siems, bulut tohumlamasının etkilerinin çok düşük olabileceğini ifade ediyor.

gsdg5sd.jpg

KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİ MERCEK ALTINDA

Küresel ısınmanın, bu tür şiddetli yağış olaylarında önemli bir etken olabileceği vurgulanıyor. Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Janette Lindesay, atmosferdeki artan ısı ve nemin, şiddetli yağışlara yol açabileceğini belirtiyor. Lindesay, bu olayların, küresel sıcaklık artışlarının tetiklediği yoğun yağış döngülerinin bir parçası olabileceğini öne sürüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN