Araştırma: Filler kendi aralarında nasıl selamlaşıyor?

Araştırma: Filler kendi aralarında nasıl selamlaşıyor?

Araştırmacılar, fillerin karmaşık selamlaşma ve vedalaşma ritüellerinde ses ve jestleri, içinde bulundukları duruma, karşılarındaki bireyin cinsiyetine ve grup içindeki konumuna göre değiştirdiğini keşfettiler.

Nature Communications Biology dergisinde yayımlanan araştırmada, , illerin selamlaşma ve vedalaşma sırasında kullandığı jest ve sesleri anlamlı biçimde birleştirme yetisi incelendi.

Zimbabve'deki Jafuta Koruma Alanı'nda gerçekleştirilen araştırmada, 89 Afrika filinin 1282 karşılaşmasının incelendiği ve bunların 1014'ünün fiziksel sinyallerle, geri kalanın ise sesler aracılığıyla gerçekleştiği belirtildi.

h5hdf5dh.jpg

Araştırma, fillerin karşılarındaki bireyle etkileşimde bulunurken kullandıkları jest ve sesleri anlamlı bir şekilde birleştirme yeteneğini inceledi. Örneğin, bir fil diğerine baktığında kulak açma, hortumla sarılma ve hortum sallama gibi fiziksel yöntemlerle selamlaşırken, fark edilmediği durumlarda ise hortumuyla karşıdakine nazikçe dokunduğu veya kulak çırparak ses çıkardığı gözlendi.

Dişi filler ve fil yavrularının selamlaşma sırasında heyecanla kükreme, vücutlarını çarpıştırma veya kulak çırpma davranışları sergilediği belirtilirken, yetişkin erkek filler arasında ise yüksek rekabet bulunduğunda hortumlarını birbirlerinin ağızlarına veya şakaklarındaki bezlere götürerek karşılarındaki hakkında bilgi edinmeye çalıştıkları ifade edildi.

Söz konusu araştırmayla, fillerin birbirleriyle selamlaşma ve vedalaşma ritüellerinde kullandığı ses ve jest kombinasyonlarını anlamlı tercihlerle birleştirdiği ortaya konuldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN